Ārsti sporto, izguļas un domā labas domas
Esi vesels
2023. gada 17. februāris, 17:03

Ārsti sporto, izguļas un domā labas domas

Jauns.lv

Gripas un vīrusu sezona nebūt nav beigusies, tāpēc jautājums, kā izvairīties no saslimšanas, joprojām ir aktuāls. Kā paši ārsti stiprina veselību, lai nesaslimtu?

Imunizācija valsts padomes vadītāja, RSU profesore un bērnu infektoloģe Dace Zavadska atzīstas, ka nekādus brīnumlīdzekļus nav atradusi. “Miers, saprāts un saprotoši tuvinieki ir labākie sabiedrotie,” viņa saka, skaidrojot, ka dzīve ar vīrusiem ir vienkārši jāpieņem. “Tāda ir lietu kārtība. Mūsdienās labāk nekā senāk varam sevi pasargāt, taču tas jādara saprāta un zinātnisko pierādījumu robežās.” 

Dakteres Zavadskas “trīs lielie vaļi”, kā viņa tos dēvē, darbspējīgas un efektīvas imūnās sistēmas uzturēšanā ir veselīgs uzturs, regulāras fiziskās aktivitātes un priecīgs noskaņojums. “Ja jūtu, ka arī mani ir noķēris kāds vīruss, tad pirmajās stundās/dienā iedzeru kādu pretiekaisuma līdzekli. Tas samazina ne tikai nepatīkamos simptomus, bet arī bioloģiski aktīvo vielu (tās veicina iekaisuma procesu) izdalīšanos. Diezgan bieži tas nostrādā. Un, protams, šķidrums, šķidrums, šķidrums!”

Gastroenterologs Hosams Abu Meri teic, ka viņam imūnsistēmas stiprināšanā ļoti svarīgs ir uzturs. “Maltītēm jābūt regulārām un sabalansētām – tādām, kas satur olbaltumvielas un šķiedrvielas: augļus, citrusaugļus un dārzeņus. Jālieto arī daudz šķidruma, tostarp zāļu tējas, lieliski, ja ar ingveru.” Dakteris arī iesaka divreiz gadā, pavasarī un rudenī, sarūpēt  mēnesi ilgu probiotiku kursu – palietot probiotikas, lai sakārtotu zarnu mikrofloru, kam ir liela nozīme organisma aizsargspēju nodrošināšanā. “Un, protams, ļoti svarīgs ir normāls miegs; 7–9 stundas ik diennakti lieliski stiprina imūnsistēmu,” gastroenterologs piebilst.

Žurnāla “100 labi padomi Par Veselību” speciālizlaidumā “Palīgs gripas un vīrusu laikā” padomos, kuru pamatā ir pašu pieredze, dalās kardiologs Roberts Feders, zobārste Alēna Butkēviča, psihoterapeits Jānis Ozols, mugurkaula slimību ķirurgs Kalvis Briuks, uztura speciāliste Guna Havensone, homeopāts un ārstnieciskā ciguna skolotājs Igors Kudrjavcevs, arī zinātnieks Uģis Klētnieks, kurš uzskaita konkrētus bioloģiski aktīvus augu valsts preparātus, ko lieto ikdienā. 

Speciālizlaidumā aplūkotas arī citas tēmas.

* Imūnsistēmas kaitnieki un atbalstītāji. Kāpēc biežāk saaukstējamies tieši ziemā? Kā un cik lielā mērā mēs paši iedarbojamies uz savu imūnsistēmu? Kā imunitāti ietekmē novecošana? 

*Laba imunitāte – ko tas nozīmē? Iedzimto imunitāti būtiski nevar ietekmēt, taču var uzturēt labu veselību kopumā un to nenovājināt, saka imunoloģe Petra Kriķe.

*Ar ko šogad slimojam? Ja veselība kopumā laba, tad ne vienmēr svarīgi zināt, kāds vīruss noķerts. Kad tas tomēr ir jāzina un kādas zāles turēt mājas aptieciņā, stāsta ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

*Ko darīt (un nedarīt), ja gadījies saslimt. Ģimenes ārste Dārta Geižāne skaidro, kas ir saaukstēšanās, kādas ir dažādu vīrusu ierosināto elpceļu infekciju izpausmes, kā sevi un citus pasargāt no saslimšanas un ko darīt, ja saslimst.

* Kurš ēdiens var palīdzēt pieveikt vīrusus? Uztura speciāliste Eva Kataja atklāj, kas imūnsistēmai patīk un kas nepatīk mūsu uzturā.

* Pretvīrusu līdzekļu TOP 15. Zinātnieki ir izpētījuši uztura elementus, kas visvairāk ietekmē organisma noturību pret vīrusiem un atvieglo slimošanas gaitu. Gādājam, lai to netrūktu!

* Kā sagatavoties aukstajām peldēm. “Ledus skolas” dibinātāja Brigita Mironova atklāj savu pieredzi, kā pievērsusies peldēm aukstā ūdenī un kādu labumu veselībai no tām var gaidīt.

Žurnāls “100 labi padomi Par Veselību” speciālizlaidums “Palīgs gripas un vīrusu laikā” pieejams visās preses tirdzniecības vietās.