foto: scanpix
“Es dalos ar savu šausminošo stāstu, lai jūs nekad nekas tāds nepiemeklē!” – Hanna par svīšanu naktīs, kas noveda līdz drausmai diagnozei
Hanna Bērda.
Dzīvības loterija
2023. gada 17. februāris, 18:29

“Es dalos ar savu šausminošo stāstu, lai jūs nekad nekas tāds nepiemeklē!” – Hanna par svīšanu naktīs, kas noveda līdz drausmai diagnozei

Jauns.lv

24 gadus vecā Hanna Bērda mēnešiem ilgi cieta no nakts svīšanas, izsitumiem un nepārtraukta klepus. Viņa devās pie ārsta pat vairākas reizes nedēļā, bet tika atzīta par veselu. 2022. gada martā ceļojuma laikā Hanna saslima ar pneimoniju, pēc atgriešanās no ceļojuma viņai veica rentgenizmeklējumu un atklāja Ne-Hodžkina limfomu (NHL). 

Ne-Hodžkina limfoma ir vēža paveids. Par limfomām vispārīgi sauc vēzi, kas veidojas limfātiskajā sistēmā. Šobrīd aptuveni 1,5 miljoni cilvēku pasaulē dzīvo ar NHL, un katru gadu aptuveni 300 000 cilvēki pasaulē no šīs slimības mirst. NHL sastopamība pasaulē pieaug - 3 līdz 7% gadā. NHL ir otrais visstraujāk pieaugošais audzējs ASV un trešais straujāk
pieaugošais audzējs pārējā pasaulē.

“Tas nebija šoks, man bija atvieglojums, ka beidzot esmu nonākusi līdz diagnozei,” stāsta Hanna. 2022. gada martā veiktie izmeklējumi atklāja, ka Hannas audzējs aizņem trīs ceturtdaļas viņas plaušu. Ārsts teica, ka vēzis jau bija sasniedzis ceturto stadiju, kas nozīmē, ka tas bija izplatījies uz citām viņas ķermeņa daļām.

Pētījumi liecina, ka divi no pieciem cilvēkiem ar ceturtās stadijas NHL neizdzīvo, tomēr Hannai paveicās, jo viņa tika iekļauta klīniskajā pētījumā, kurā viņai tika nozīmēta speciāla terapija, kas darbojas, palīdzot imūnsistēmai atpazīt un uzbrukt vēža šūnām.

"Pēc pusgada skenēšanas mans audzējs bija samazinājies par 80 procentiem. Līdz 2022. gada septembrim, kad es pabeidzu ķīmijterapiju, vēzis bija pazudis pilnībā,” stāsta Hanna. 

Viņa ir vienīgais cilvēks Lielbritānijā, kurai izdevies pieveikt Ne-Hodžkina limfomu, izejot vien ķīmijterapijas kursu. 

Jaunā sieviete dalās ar savu stāstu, aicinot cilvēkus gūt vēl kāda ārsta viedokli, un paļauties uz savu intuīciju, ja tā saka, ka kaut kas nav kārtībā.