Noskaidrota labākā diēta, ja ir pirmsdiabēta stāvoklis
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 17. februārī, 06:50

Noskaidrota labākā diēta, ja ir pirmsdiabēta stāvoklis

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja jums ir noteikts pirmsdiabēta stāvoklis vai pat tad, ja slimojat ar otrā tipa cukura diabētu, kāda būtu labākā diēta, kas jāievēro, lai to atvairītu?

Ketogēnā diēta ir labākais veids, kā sākt atveseļošanās procesu, bet tā nav ilgtspējīga diēta, un to nav ieteicams ievērot ilgāk par 3 mēnešiem. Jaunā pētījumā atklāts, ka šajā brīdī vajadzētu pievērsties pārveidotai Vidusjūras diētai.

Pētnieki no Stenforda Universitātes medicīna skolas atklāja, ka ar ketogēno diētu pētījuma dalībniekiem triglicerīdu līmenis asinīs bija nokrities par 16 % un vērā ņemams bija arī svara zudums, taču holesterīna līmenis – gan “labais” ABL, gan “sliktais” ZBL – bija paaugstinājies.

Pētnieki pārbaudīja abas diētas ar 40 dalībniekiem, kam bija vai nu pirmsdiabēta stāvoklis, vai bija noteikta otrā tipa cukura diabēta diagnoze. Abās diētās bija iekļauti cieti nesaturoši dārzeņi, izslēgts cukurs un rafinēti graudaugi, bet keto diētā bija izslēgti arī pākšaugi, augļi un pilngraudu produkti.

Lai gan pētījuma dalībniekiem, kas ievēroja keto diētu, novēroja straujāku tauku līmeņa samazināšanos asinīs un lielāku svara zudumu nekā tiem, kas ievēroja Vidusjūras diētu, pētnieki uzskata, ka ketogēnā diēta bija pārāk stingra, lai to varētu izmantot ilgtermiņā, jo tā nenodrošina organismu ar nozīmīgām uzturvielām un raizes dara arī paaugstinātie holesterīna līmeņi (kaut arī citi sirds veselības rādītāji bija uzlabojušies). Kopumā pielāgota Vidusjūras diēta būtu labāka izvēle, pat neraugoties uz to, ka pirmo mēnešu laikā tā bija mazāk efektīva.