foto: Shutterstock
Zinātnieki atklāj potenciālu autisma ārstēšanas līdzekli, kas maksā tikai pārdesmit centu
Esi vesels
2023. gada 18. februāris, 06:21

Zinātnieki atklāj potenciālu autisma ārstēšanas līdzekli, kas maksā tikai pārdesmit centu

Jauns.lv

Saskaņā ar jaunu recenzētu pētījumu, kas šonedēļ publicēts žurnālā "Molecular Psychiatry", epilepsijas zāles, kas maksā tikai pārdesmit centu par tableti, varētu novērst atsevišķus autisma simptomus.

Saskaņā ar Amerikas Slimību kontroles un profilakses centra datiem autismu bieži pavada tādas anomālijas kā epilepsija vai hiperaktivitāte.

Smadzeņu pētniecības institūta Vācijā ekspertu komanda atklāja, ka lamotrigīns – medikaments, ko lieto epilepsijas ārstēšanai un bipolāro traucējumu gadījumā, spēj novērst arī atsevišķus autisma simptomus. 

"Acīmredzot ārstēšana ar šīm zālēm pieaugušo vecumā var mazināt smadzeņu šūnu disfunkciju un tādējādi novērst autismam raksturīgās uzvedības anomālijas," paziņojumā teica vadošais pētnieks un šūnu biologs Morics Mols. Šīs zāles darbojas, mainot izmaiņas smadzeņu šūnās, ko izraisa ģenētiska mutācija.

Zinātnieki gadiem ilgi ir intensīvi meklējuši molekulārās anomālijas, kas veicina autiskā spektra traucējumus, un ir identificējuši MYT1L proteīnu kā vienu no tiem, kam ir nozīme dažādu neironu slimību gadījumā.

Tiek plānoti klīniskie pētījumi ar cilvēkiem, kuros tiks pētīta lamotrigīna ietekme uz MYT1L, un, lai gan pašlaik pētījumi tiek veikti tikai ar pelēm, rezultāti ir daudzsološi, uzsvēra pētnieki.

Pasaules Veselības organizācija ar diagnozi “autisms” raksturo “zināmas grūtības sociālajā mijiedarbībā un komunikācijā”.