Esi vesels
2023. gada 8. februāris, 19:47

Zinātnieki atklāj "perfektu" telpas izkārtojumu, lai novērstu Covid -19 izplatīšanos

Jauns.lv

Londonas slimnīcā veikto testu rezultātā ir izveidots izolācijas telpas "optimālais izkārtojums", lai novērstu Covid vīrusa izplatīšanos. Pētījums publicēts žurnālā “Physics of Fluids”.

Telpu izstrādāja Londonas Imperiālās koledžas pētnieki, lai pēc iespējas samazinātu infekcijas risku veselības aprūpes personālam. Pētnieki izmantoja modernu šķidruma modeli, lai simulētu vīrusa pārnešanu izolācijas telpā Karaliskajā Bromptona slimnīcā Čelsijā, Londonas rietumos.

Viņi konstatēja, ka visaugstākais infekcijas izplatīšanās risks ir virs pacienta gultas 0,7 līdz divu metru augstumā, kur ir vislielākā Covid koncentrācija. Kad vīruss no pacienta mutes nokļūst apkārtējā vidē (konkrētajā gadījumā slimnīcas izolācijas telpā), tas virzās vertikāli augšup. Mazākā vīrusa koncentrācija novērtota telpas tālākajos stūros un horizontāli no pacietna. 

foto: Ekrānuzņēmums no pētījumus žurnāla “Physics of Fluids”.
Attēlā var apskatīt vīrusa izplatības simulāciju.

Pētījums, kas publicēts žurnālā “Physics of Fluids”, ir balstīts uz datiem, kas savākti telpā Covid pacienta uzturēšanās laikā.

Darbā galvenā uzmanība tika pievērsta telpas gaisa ventilācijas izvietojumam un filtrēšanas rādītājiem, gultas atrašanās vietai, kā arī slimnīcas personāla, kas strādā šajā telpā, veselībai un drošībai.

"Mēs modelējām vīrusa pārneses un izplatīšanās procesus un apsvērām temperatūras un mitruma ietekmi uz vīrusa noārdīšanos,” skaidro Londonas Imperiālās koledžas pētnieks Dr. Fangsins Fengs. 

“Turpmākajā darbā galvenā uzmanība tiks pievērsta uz mākslīgo intelektu balstītai aizstājēju simulācijai, nenoteiktības analīzei un optimālai ventilācijas sistēmu kontrolei,”uzsvēra Fengs.