foto: Shutterstock
Medicīnas analītiķe atbild uz daudzu tik bieži uzdotu, bet neatbildētu jautājumu par Covid-19
Runā speciālists
2023. gada 9. februāris, 06:39

Medicīnas analītiķe atbild uz daudzu tik bieži uzdotu, bet neatbildētu jautājumu par Covid-19

Jauns.lv

Ir pagājuši vairāk nekā trīs gadi, kopš pasaulē pirmo reizi tika diagnosticēti Covid-19 gadījumi. Un, lai gan vairums valstu izbeigušas saistībā ar Covid-19 ieviestos ierobežojumu pasākumus, tas nenozīmē, ka pandēmija ir beigusies.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai gan šobrīd par Covid-19 jau daudz zināms, joprojām ir gana daudz neatbildētu jautājumu. Viens no tādiem ir cilvēku prātos izskanējušais – “Vai esmu inficējies ar Covid-19, ja man ir simptomi, bet visi veiktie testi uzrāda negatīvu rezultātu?”.

CNN medicīnas analītiķe, Džordža Vašingtona universitātes Milkena institūta Sabiedrības veselības skolas veselības politikas un vadības profesore Dr. Lēna Veina sniedz atbildi:

“Ir vairākas iespējas. Pirmkārt, Covid-19 bieži vien izpaužas kā citas vīrusu slimības. Biežākie simptomi ir drudzis, klepus, iesnas, galvassāpes vai ķermeņa sāpes, iekaisis kakls un caureja. Šie ir simptomi, kas novērojami arī citu vīrusu slimību, tostarp gripas un adenovīrusu gadījumā. Iespējams, ka jums ir simptomi, kurus identificējat kā Covid -19, bet patiesībā tos izraisa cits vīruss.

Otrkārt, iespējams, ka jūs testu veicat pārāk drīz pēc inficēšanās ar Covid; vīrusa koncentrācija var nebūt pietiekami liela, lai iegūtu pozitīvu rezultātu. Parasti ir nepieciešamas vismaz divas dienas pēc inficēšanās, lai parādītos simptomi, un/vai iegūtu pozitīvu rezultātu.

Treškārt, tests var būt viltus negatīvs. Mājas antigēnu testi ir mazāk precīzi nekā PCR testi. Ja jums ir liela varbūtība inficēties ar Covid-19, piemēram, ja esat bijis pakļauts saskarsmei ar kādu, kuram bija koronavīruss, un tagad jums ir simptomi, bet mājas tests joprojām ir negatīvs, - būtu ieteicams veikt PCR testu.

Ja visi šie testi tomēr ir negatīvi, jums jāpieņem, ka neesat inficējies ar Covid-19, bet slimojat ar citu vīrusu izraisītu slimību, ar līdzīgiem simptomiem.