foto: Shutterstock
Divi populāri pārtikas produkti, kas var paaugstināt tavu asinsspiedienu
Esi vesels
2023. gada 7. februāris, 06:38

Divi populāri pārtikas produkti, kas var paaugstināt tavu asinsspiedienu

Jauns.lv

Augsts asinsspiediens jeb hipertensija liek sirdij strādāt smagāk, un ir galvenais insulta, koronāro artēriju slimības, sirds mazspējas, priekškambaru fibrilācijas, perifēro artēriju slimības, redzes zuduma, hroniskas nieru slimības un demences riska faktors. Par hipertensiju uzskata spiedienu pastāvīgi, gan periodiski paaugstinātu virs 140/90 mmHg.

Asinsspiediena rādītāji var paaugstināties arī atkarībā no jūsu uztura izvēles. Saskaņā ar LIelbritānijā veiktu pētījumu sinepes un kečups var palielināt augsta asinsspiediena risku. Abām mērcēm ir divas kopīgas sastāvdaļas, kas ir riska pamatā – sāls un etiķis. 

Sāls, kas tiek uzskatīta par "lielāko" paaugstināta asinsspiediena cēloni, rada ūdens aizturi organismā. Pētnieki apgalvo, ka tad, ja mēs visi varētu samazināt sāls patēriņu līdz ieteicamajam līmenim, insulta izraisīta mirstība samazinātos par 14%, bet mirstība no koronārās sirds slimības hipertensijas slimniekiem – par 9%, savukārt cilvēkiem ar normālu asinsspiedienu šie skaitļi samazinātos attiecīgi par sešiem un četriem procentiem. Visā pasaulē tādējādi būtu par 2,6 miljoniem sirds slimību izraisītu nāves gadījumu gadā mazāk.

Ideāli būtu, ja mēs nelietotu vairāk par vienu tējkaroti jeb sešiem gramiem sāls dienā. Pasaules Veselības organizācija saka, ka patēriņš būtu jāsamazina līdz pieciem gramiem dienā.
Labdarības organizācija iesaka skatīties uz etiķetēm un izvairīties no pārtikas produktiem ar augstu sāls saturu, kas ir 1,5 grami vai vairāk uz 100 gramiem pārtikas produkta.