Pētnieki atklāj, ka liekā svara ietekme uz smadzenēm ir līdzīga Alcheimera slimības radītajam postam
foto: Shutterstock
Esi vesels
2023. gada 2. februārī, 12:57

Pētnieki atklāj, ka liekā svara ietekme uz smadzenēm ir līdzīga Alcheimera slimības radītajam postam

Jauns.lv

Jaunajā pētījumā atklāts, ka liekais svars var iznīcināt smadzeņu šūnas. Vēl vairāk - aptaukošanās un Alcheimera slimība vienādi iznīcina smadzeņu ārējo slāni, secināts pētījumā.

Kanādas zinātnieki apgalvo, ka svara zaudēšana varētu palēnināt kognitīvo spēju pasliktināšanos un samazināt smadzeņu šūnu samazināšanos. 

Aptaukošanās jau iepriekš ir bijusi saistīta ar Alcheimera slimību, taču šī ir pirmā reize, kad tieši salīdzināti smadzeņu bojāšanās modeļi Alcheimera slimības un aptaukošanās gadījumā.

Tāpat kā Alcheimera slimība, arī aptaukošanās ir saistīta ar smadzeņu asinsvadu bojājumiem un olbaltumvielu uzkrāšanos, kas izraisa smadzeņu šūnu sabrukumu. Pētnieki secinājuši, ka cilvēkiem, kuri zaudē kilogramus, "samazinās turpmākais neirodeģenerācijas un demences risks”.

Veselības eksperti uzskata, ka aptaukošanās, kas skar lielu daļu pasaules iedzīvotāju, jau ir daudzsistēmiska slimība. Liekais svars palielina sirds slimību, 2. tipa diabēta, astmas, augsta holesterīna līmeņa un vairāku vēža veidu risku.