foto: Shutterstock
Pārsteidzošs faktors, kas palielina krūts vēža risku
Dzīvības loterija
2023. gada 31. janvāris, 19:01

Pārsteidzošs faktors, kas palielina krūts vēža risku

Jauns.lv

Ikviena sieviete zina, ka krūts vēža diagnoze ģimenē krietni palielina risku saslimt ar šo slimību, taču, aptaujājot teju 2000 sieviešu Lielbritānijā atklāts, ka liela daļa nezina, cik lielu risku saslimt ar vēzi rada blīvas krūtis. 

Visplašāk pētītie un sabiedrībā zināmie krūts vēža riska faktori parasti ir saistīti ar ģimenes slimību vēsturi, iedzimtības faktoriem, kā arī kaitīgiem ieradumiem, tostarp smēķēšanu un alkohola lietošanu. Tomēr ir arī citas fizioloģiskas īpašības, kas veido ievērojamu risku, piemēram, krūšu blīvums. 

Šis faktors joprojām nav pietiekami plaši zināms un novērtēts sabiedrībā, lai arī pētījumi rāda, ka sievietēm ar augstu krūts blīvumu ir no 4 līdz 6 reizēm lielāka iespēja dzīves laikā saslimt ar krūts vēzi, liecina portālā “skrīnings.lv” pieejamā informācija. 

Blīvās krūtīs parasti ir salīdzinoši daudz dziedzeru audu. Šajos dziedzerveida audos ir lielāka šūnu koncentrācija nekā citos krūts audos, un tas nozīmē, ka tajos ir vairāk šūnu, kas var kļūt ļaundabīgas. 

Blīvi krūts audi var arī apgrūtināt krūts skenēšanas rezultātu nolasīšanu, jo ir grūtāk saskatīt jebkādus veidojumus vai patoloģisku audu zonas.

Gandrīz 70 % aptaujāto sieviešu krūšu blīvumu uzskatīja par mazāk nozīmīgu riska faktoru nekā ģimenes vēsturi.

Tomēr sievietēm ar lielāku krūšu blīvumu ir četras reizes lielāks risks saslimt ar krūts vēzi, nekā sievietēm ar zemu krūšu blīvumu, liecina žurnālā “JAMA” publicētais pētījums.