foto: Shutterstock
Vienkārši 20 minūšu vingrinājumi, kas sadedzinās taukus un uzlabos miegu (bez sporta zāles apmeklēšanas)
Esi vesels
2023. gada 18. janvāris, 06:59

Vienkārši 20 minūšu vingrinājumi, kas sadedzinās taukus un uzlabos miegu (bez sporta zāles apmeklēšanas)

Jauns.lv

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests iesaka vismaz 150 minūtes veikt vidēji intensīvas aktivitātes (piemēram, ātras pastaigas, izbraucieni ar velosipēdu un zāliena pļaušana) vai 75 minūtes nedēļā veikt intensīvas aktivitātes (piemēram, skriešana, peldēšana un aerobika).

Lai gan visi zinām, ka fiziskās aktivitātes nāk par labu kā veselībai, tā izskatam, daudziem ir grūti sevi pierunāt tām nodoties. Tomēr izslēgt vingrošanu no savas dzīves pilnībā noteikti nebūtu vēlams. 

Tikai divas līdz trīs 20 minūšu ilgas nodarbības nedēļā var būtiski uzlabot jūsu fizisko un garīgo veselību. Fitnesa eksperte Dženija Frāncisa Tovnsona iesaka dažus vienkāršus, neuzkrītošus veidus, kā sākt kustēties jau šodien, lai paātrinātu sirdsdarbību un sadedzinātu liekās kalorijas. Turklāt tie nebūs saistīti ar sporta zāles apmeklēšanu vai intensīvu fizisku slodzi. 

1. Zaļie pirkstiņi
Lēni tuvojoties pavasarim, aktuāli kļūs arī dārza darbi. Neatkarīgi no tā, vai ravēsit nezāles, grābsiet pērnās lapas, vai uzarsiet zemi, dārzs var kļūt par jūsu “sporta zāli”. 

2. Došanās uz darbu vai veikalu
Automašīnas vietā noteikti izvēlaties pastaigu kājām, turklāt staigājiet ātrā tempā, lai būtu grūti noturēt sarunu ar līdzgājēju. Tas būs lielisks veids, kā aizvietot kardio treniņu sporta zālē. 

3. Mājokļa tīrīšana
Putekļu slaucīšana, grīdu tīrīšana un pat vannas istabas tīrīšana 20 minūtes bez pārtraukuma var paātrināt sirdsdarbību. Tas būs, kā nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – fiziskā slodze un tīra māja bonusā. 

4. Deju treniņš
Ja jums nepatīk izpildīt precīzus vingrinājumus trenera pavadībā, lieliska alternatīva būs dejošana. Sekojiet tiešsaistes deju treniņiem vai ieslēdziet savu iecienītāko mūziku, un dejojiet savā virtuvē, lai iegūtu kārtīgu devu labsajūtu uzlabojošas kardio slodzes.

Kā saglabāt motivāciju? 

Kad esat izvēlējies veidu, kā trenēties, atcerieties šos ieguvumus, lai saglabātu motivāciju. 

  • Lai vecumdienās paliktu spēcīgi, kustīgi un neiedzīvotos traumās, jums ir jāaizsargā muskuļi. Pēc 30 gadu vecuma mēs dabiski sākam zaudēt muskuļu masu, taču šo samazināšanos var novērst ar vingrinājumiem, kas saistīti ar pretestību, piemēram, trīs līdz četras reizes nedēļā veicot vingrinājumus ar svariem vai ķermeņa svara vingrinājumus. 
  • Aktīvs dzīvesveids uzlabo kaulu veselību, kas īpaši sievietēm ir ļoti svarīgi, pateicoties hormonālajām izmaiņām menopauzes laikā, kas var izraisīt osteoporozi (novājinātus, trauslus kaulus).
  • Staigāšana un braukšana ar velosipēdu, kā arī aerobikas vingrinājumi patiešām nodarbina sirdi un plaušas, kas var palīdzēt jums dzīvot ilgāk.
  • Regulāras fiziskās aktivitātes par aptuveni ceturtdaļu samazina ar vecumu saistītu nāves risku no visiem cēloņiem, kas ir milzīgs rādītājs.
  • Fiziskās aktivitātes veicina jaunu smadzeņu šūnu augšanu un tādu labsajūtu veicinošu ķīmisko vielu kā endorfīni un serotonīns izdalīšanos, kas mazina stresu un trauksmi.