foto: Shutterstock
Bangladešas laboratorijā paslēpts “ierocis” varētu būt atbilde uz jautājumu, kā apturēt elpceļu vīrusu izplatību
Esi vesels
2023. gada 17. janvāris, 16:01

Bangladešas laboratorijā paslēpts “ierocis” varētu būt atbilde uz jautājumu, kā apturēt elpceļu vīrusu izplatību

Jauns.lv

Jaunā un ļoti infekciozā Covid-19 omikrona varianta “kraken” paveida parādīšanās pie apvāršņa, kas izraisīja vairāk nekā 40 % saslimšanas gadījumu ASV, kur decembrī hospitalizācijas gadījumu skaits sasniedza vairāk nekā 40 000 dienā, ir drūms atgādinājums, ka pandēmija nebūt nav beigusies.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat pieaug bažas par sekām, ko radīs Ķīnas Covid-19 nulles stratēģijas atcelšana, ļaujot valsts milzīgajam iedzīvotāju skaitam brīvi ceļot un atsākt normālu dzīvi. 
Jautājums ir – vai mēs kādreiz patiesi varēsim atviegloti nopūsties, jo Covid-19 pandēmija būs beigusies? 

Kas paslēpts Bangladešā? 

Bangladešas laboratorijā ir ieslēgta balta pulvera kārba, ko izstrādājuši Lankasteras Universitātes zinātnieki un kas var izrādīties galvenais ierocis, lai palīdzētu mums beidzot aizmirst par pandēmiju. 

Tas tāpēc, ka šo pulveri, sajaucot ar fizioloģisko šķīdumu, var izmantot kā vakcīnu pret Covid-19. Taču atšķirībā no pašreizējām Covid vakcīnām to neinjicē rokā: to iepūš degunā.

Būtiski, ka, lai gan esošās vakcīnas samazina nopietnas saslimšanas un nāves risku, ir cerība, ka šī vakcīna, ko sauc par “ViraVac”, veiksmīgāk samazinās risku inficēties jau pašā sākumā. Tā varētu būtiski mainīt pieeju vakcinācijai pret Covid - un, iespējams, arī citiem elpceļu vīrusiem, vēsta britu mediji. 
“ViraVac” pamatā ir vakcīna, ko izsmidzina ap kūtīm, lai apturētu vistu saslimšanu ar koronavīrusu. Tā ir viena no aptuveni duci izstrādājamo deguna vakcīnu pret Covid.

Viena no tām ir divu devu deguna vakcīna, kas pašlaik tiek ražota Indijā un ko izstrādāja Vašingtonas universitāte ASV, un tā ir apstiprināta Indijā kā primārā vakcīna. Tai tika piešķirts ārkārtas apstiprinājums pēc tam, kad pētījumi parādīja, ka pēc sešām nedēļām tā nodrošina "pilnīgu aizsardzību" pret dažiem Covid celmiem.

Citviet pasaulē zinātnieki cenšas pilnveidot savas deguna vakcīnas, jo vairāk mēs uzzinām par šo vīrusu, jo vairāk pētnieki uzskata, ka, šādi iedarbojoties uz imūnsistēmu, ir vislabākā iespēja apturēt Covid izplatību uz visiem laikiem.

Kāpēc ne parastās vakcīnas? 

Lietojot standarta injekciju, aizsardzība atšķiras atkarībā no vakcīnas un varianta, pret kuru tā ir vērsta.

Piemēram, saskaņā ar Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras datiem, kas publicēti pagājušā gada janvārī, “Moderna” deviņas nedēļas pēc vakcinācijas nodrošināja iespaidīgu 90-95 % aizsardzību pret hospitalizāciju. Taču aizsardzība samazinās, kad runa ir par inficēšanos ar Covid. 

"Viena no pašreizējo vakcīnu nepilnībām ir tā, ka tās nenodrošina ilgtermiņa aizsardzību - mēs paļaujamies uz vairākkārtēju vakcināciju, un tās nenovērš vīrusa pārnešanu vai nebloķē inficēšanos," saka Lorenss Jangs, Vorikas Universitātes virusoloģijas profesors.

Lankasteras Universitātes virusoloģijas un vīrusu zoonožu profesors Muhameds Munirs uzskata, ka deguna vakcīnas piedāvā risinājumu, jo tās "aptur infekcijas izplatīšanos sabiedrībā", citiem vārdiem sakot, neļauj cilvēkiem saslimt ar Covid un nodot to tālāk.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Tā ir iespēja pilnībā tikt galā ar šo pandēmiju," viņš saka." Galvenais ir tas, ka deguna vakcīnas iedarbojas uz dažādām imūnsistēmas daļām, salīdzinot ar vakcīnām, ko ievada intramuskulāri.”

"Tāpēc deguna vakcīnai būs priekšrocība - imūnās šūnas, ko tā ražo deguna un rīkles rajonā, var rīkoties nekavējoties. Tas ir līdzīgi kā piemērā ar policiju. Tā sēž un gaida, kad tiks izdarīts noziegums, bet, izmantojot intramuskulāro vakcīnu, policija ierodas tikai tad, kad problēma jau ir konstatēta, un līdz tam laikam kaitējums jau var būt nodarīts,” piebilst Munirs. 

Pētījumi ar dzīvniekiem – daudzsološi

Pētījumā, kas 2021. gada augustā publicēts žurnālā “iScience”, tika konstatēts, ka kāmjiem, kuriem tika ievadīta deguna vakcīna, bija "pilnīga aizsardzība" pret plaušu infekciju un iekaisumu - un tie neizdalīja vīrusa daļiņas, kad bija inficējušies ar Covid, kas liek domāt, ka tā varētu apturēt tālāku infekciju.

Turpmāka augsta transmisijas pakāpe arī atstāj atvērtas durvis lielākam vīrusa variantu skaitam - pašlaik, piemēram, jaunais XBB.1.5 variants jau izraisa vienu no 25 gadījumiem Apvienotajā Karalistē. "Tas, ka mēs neesam apturējuši vīrusa transmisiju, ir iemesls, kādēļ mēs esam nonākuši pie desmitā problemātiskā varianta," saka profesors Munirs. 

Tas nav tikai par Covid

Zinātnieku aprindās valda ažiotāža par deguna vakcīnām pret elpceļu infekcijām un gļotādas imunitāti, ko tās piedāvā, saka Londonas Imperiālās koledžas imunologs profesors Pīters Openšo. 

"Nesen es biju [vakcīnu] konferencē, kur katrs ceturtais referāts bija par to, cik svarīga ir gļotādas imunitāte, nevis sistēmiskā [t. i., organisma imunitāte], un tas ir liels pavērsiens. Ja izdodas stimulēt labu imūnsistēmas reakciju gļotādas slānī, imūnās šūnas degunā var izplatīties pa pārējo gļotādas slāni līdz pat zarnu gļotādai,” piebilst profesors.