Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Nagu kopšanas speciālista agresīvā “meistarība” noved sievieti pie ļaundabīga vēža diagnozes
foto: Shutterstock
Dzīvības loterija

Nagu kopšanas speciālista agresīvā “meistarība” noved sievieti pie ļaundabīga vēža diagnozes

Jauns.lv

Greisai Garsijai no Kalifornijas, ASV, zem naga izveidojies vēzis pēc tam, kad sievietes manikīra meistars īpaši agresīvi bija apstrādājis nagu kutikulas. “Es nespēju noticēt, ka kaut kas tik vienkāršs, kā manikīrs, varēja mani gandrīz nogalināt,” stāsta Greisa. 

Pēc manikīra vizītes trīs bērnu māmiņa sāka pamanīt neparastas sāpes naga apvidū, zem kutikulas bija izveidojies pūslītis. Trīs mēnešu laikā pirksts tā arī nesadzija, un Greisa devās pie ārsta. Biopsija atklāja šausminošo diagnozi – plakanšūnu karcinomu. Tas ir ļaundabīgs audzējs, kas visbiežāk parādās uz ādas cilvēkiem, kuri dzīves laikā bijuši pakļauti intensīvai saules iedarbībai. Tāpat kā melanoma, šis audzējs var veidot metastāzes.

Saskaņā ar Lielbritānijas Vēža izpētes centra datiem plakanšūnu karcinomu ik gadu diagnosticē 147 000 iedzīvotāju. 
Greisas ārstējošais ārsts Teo Solemani uzsver, ka sievietes vēzi izraisījis cilvēka papilomas vīruss (CPV). “Interesanti, ka gandrīz katrs nagu vai pirkstu plakanšūnu karcinomas gadījums ir saistīts ar augstu CPV risku. Tas ir satraucoši, turklāt daudz ir tieši gados jaunu pacientu.”

Ārsts gan nenoliedz, ka neveiksmīga manikīra rezultātā radušos vēzi viņš savā darba mūžā ir redzējis ļoti reti. 

Kādi ir simptomi plakanšūnu karcinomas gadījumā un kā to atpazīt?

Lai arī tās var rasties jebkurā ķermeņa vietā, visbiežāk tās atrod saulei pakļautās vietās – uz sejas, kakla, ausīm, plaukstu virsmām, sievietēm – uz apakšstilbiem. Audzējs sākotnēji izskatās kā sārts ādas plankums ar ādas lobīšanos, vēlāk virsma parasti ir vairāk uztūkusi un kreveļaina un dažkārt atgādina kārpu. Reizēm – periodiska asiņošana, vēsta portālā "Dermatologs.lv" pieejamā informācija. 

Aktīniskās (saules) keratozes var būt plakanšūnu vēža priekšvēstnesis. Tās ir kā raupjš, izplūdis sārtu plankumiņš visbiežāk saulei pakļautās vietās. Lai arī tikai 1% no tām pārveidojas plakanšūnu karcinomā, pierādīts, ka lielākā daļa plakanšūnu karcinomu veidojas tieši no aktīniskajām keratozēm.