foto: Shutterstock
Ar jaunu metodi autismu varētu diagnosticēt dažu minūšu laikā
Esi vesels
2023. gada 10. janvāris, 18:19

Ar jaunu metodi autismu varētu diagnosticēt dažu minūšu laikā

Jauns.lv

Zinātnieki ir izstrādājuši jaunu revolucionāru testu, ar kuru var noteikt autismu bērniem, izmantojot tikai vienu matu šķipsnu, vēsta britu mediji. 

Jaunā metode, ar kuru var prognozēt attīstības traucējumus vairākus gadus pirms simptomu parādīšanās, paredz meklēt noteiktus metālus, kuru klātbūtne ir lielāka cilvēkiem ar autismu.
Pētījumā konstatēts, ka, analizējot vienu matu šķipsnu,

zinātnieki var prognozēt autismu zīdaiņiem ar 81 % precizitāti. Pašlaik nav standarta testa, lai diagnosticētu šo slimību, tā vietā ārstiem ir jāizdara spriedums, pamatojoties uz bērna iepriekšējo un pašreizējo uzvedību un simptomu kopumu. 

Vidēji Apvienotajā Karalistē bērniem ar autismu diagnozi nosaka sešu gadu vecumā, bet meitenēm bieži vien to gaida vēl ilgāk.
Jaunais tests varētu palīdzēt ārstiem noteikt autismu maziem bērniem, pirms ir palaists garām attīstības pavērsiena punkts. 
"Mēs varam noteikt autisma diagnozi, izmantojot tikai aptuveni vienu centimetru garu matu," “NBC News” sacīja ASV jaunuzņēmuma “LinusBio” līdzdibinātājs un izpilddirektors Manišs Arora. 

Rezultāti tika publicēti žurnālā “Journal of Clinical Medicine”, un tagad izstrādātāji strādā pie jauna paplašināta pētījuma, kurā iesaistīti 2000 cilvēku.

Pētījumi liecina – jo ātrāk bērnam tiek uzstādīta pareiza diagnoze, jo lielākas iespējas panākt lielāku progresu bērna attīstībā. 

Kā norāda vārds “spektrs”, autisms aptver dažādus stāvokļus. Lielākā daļa cilvēku saņem diagnozi jau agrā bērnībā, tāpat lielākā daļa ir zēnu. Saskaņā ar Apvienotās Karalistes Nacionālās Autisma biedrības datiem vīriešu un sieviešu autisma attiecība ir 3:1, taču pamazām pieaug sieviešu skaits ar šo diagnozi. 

Pasaules Veselības organizācija ar diagnozi “autisms” raksturo “zināmas grūtības sociālajā mijiedarbībā un komunikācijā””.