foto: Shutterstock
Par ko liecina dedzinoša sajūta pēdās?
Runā speciālists
2022. gada 20. decembris, 19:26

Par ko liecina dedzinoša sajūta pēdās?

"100 Labi Padomi"

Pacienti ģimenes ārstiem nereti sūdzas par dedzinošu sajūtu pēdās, biežāk šī problēma skar gados vecākus cilvēkus. Iemesli var būt dažādi – visbiežāk to rada venozās asinsrites traucējumi, bet šādas sajūtas var būt arī tad, ja ir magnija trūkums organismā vai spiediens uz nervu saknītēm muguras jostas daļā, skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane.

Diskomfortu var samazināt kontrastvannas pēdām, mainot siltu un aukstu ūdeni. Daļai pacientu atvieglojumu sniedz magnija un B grupas vitamīnu lietošana – šo aktīvo vielu kombinācija mazina nervozitāti un uzlabo miegu. Ja pie vainas ir asinsrites traucējumi, noderīgi var būt ginka preparāti, kas veicina asinsriti.

Citiem palīdz vēnu sieniņas stiprinoši preparāti. Nepatīkamās sajūtas pēdās un kājās mazina arī kompresijas zeķu nēsāšana, jo kustoties tās nodrošina vēnu sieniņu mikromasāžu. Vērtīgs ieguldījums pēdu veselībā ir regulāra pēdu pašmasāža, izmantojot dažādus rīkus, arī staigāšana pa dažādām virsmām, piemēram, čiekuriem, adatu paklājiņu, jo šādi var labi izmasēt pēdas. Visi šie vienkāršie paņēmieni uzlabo ne tikai pēdu, bet arī vispārējo veselību.

Ja 2–4 nedēļu laikā nav uzlabojumu, noteikti jādodas pie ģimenes ārsta, kurš nosūtīs uz izmeklējumiem, lai noskaidrotu, vai pēdu dedzināšanai nav kāds cits iemesls. Ja ārsts uzskatīs, ka nepatīkamās sajūtas izraisa problēmas muguras jostas daļā, vajadzēs lietot medikamentus. Tomēr, ja divu nedēļu laikā zāles nedos vēlamo efektu, ģimenes ārsts nosūtīs pie neirologa.