foto: Shutterstock
Lai novērstu sirds mazspēju, jāizdara tikai viena vienkārša lieta katru dienu
Esi vesels
2022. gada 19. decembris, 06:44

Lai novērstu sirds mazspēju, jāizdara tikai viena vienkārša lieta katru dienu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja katru dienu dzersiet pietiekami daudz ūdens, šādi samazināsiet risku piedzīvot sirds mazspēju. Sevišķi svarīgi tas ir cilvēkiem, kas ir vecāki par 65 gadiem.

Sievietēm katru dienu vajadzētu izdzert līdz 2 litriem ūdens, bet vīriešiem līdz 3 litriem ūdens, lai samazinātu sirds slimību risku un draudus piedzīvot sirds mazspēju.

Pietiekama šķidruma līmeņa uzturēšana organismā ir nenovērtēts veids, kā saglabāt veselu sirdi, un pētnieki atklājuši saistību starp dehidratāciju un sirds muskuļa fibrozi.

Pētnieki no ASV Nacionālā sirds, plaušu un asins institūta (National Heart, Lung and Blood Institute) vēlējās noskaidrot, vai šāda saistība būtu novērojama arī lielākās cilvēku grupās, tāpēc sekoja līdzi sirds veselībai un ķermeņa hidratācijas līmenim 11 800 cilvēkiem, no kuriem 1366 (11,5 %) 25 gadu laikā kopš pētījuma sākuma radās sirds mazspēja.

Pētnieki varēja pārbaudīt, cik labi pētījuma dalībniekiem veicas ar pietiekama šķidruma daudzuma uzturēšanu ķermenī, nosakot nātrija līmeni viņu asins serumā. Kad ķermeņa hidratācijas līmenis pazeminās, nātrija līmenis paaugstinās. Nātrija līmenis asins serumā darbojas kā priekšvēstnesis sirds mazspējai un ventrikulārai hipertrofijai – sirds muskuļa lieluma pārmaiņām, kad tā kļūst lielāka, un sabiezēšanai.

Vidēja vecuma cilvēkiem, kuru nātrija līmenis asinīs bija normāls, taču jau robežojās ar paaugstinātu līmeni, bija par 39 % lielāka iespēja piedzīvot sirds mazspēju. Citā pētījumā, kurā piedalījās gandrīz 5000 cilvēku vecuma grupā no 70 līdz 90 gadiem, pētījuma beigās atklājās, ka tie, kam vidējā vecumā bija tā sauktais normāli augsts nātrija līmenis, dubultoja hipertrofijas risku un par 54 % palielināja sirds mazspējas risku, salīdzinot ar citiem, kam nātrija līmenis asinīs raksturots kā “normāli zems”.