Esi vesels
2022. gada 5. decembris, 19:46

Pieaudzis Covid-19 pacientu skaits stacionāros; Eiropā pieaug arī saslimstība ar gripu

Jauns.lv

Covid-19 gadījumu skaits iepriekšējā nedēļā no 28.novembra līdz 4.decembrim samazinājās par 11,7% (kopā 3124 gadījumi). Tomēr jau otro nedēļu turpina palielināties kopējo pacientu skaits stacionāros, iepriekšējā nedēļā pieaugums bija par 20,4%, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Arī citviet Eiropas Savienībā novērojama saslimstības pieauguma tendence. Kopumā Latvijā saslimstība ar Covid-19 ir zem ES vidējā radītāja. 

Salīdzinot Covid-19 infekcijas izplatības intensitāti no jūlija līdz novembrim uz 100 000 aktuāli vakcinēto iedzīvotāju*, primāro vakcināciju pabeigušo un nevakcinēto cilvēku, aktuāli vakcinētajiem infekcija konstatēta 1,9 reizes retāk nekā nevakcinētajiem.  

No jūlija līdz oktobrim aktuāli vakcinētie tika stacionēti 6,7 reizes retāk nekā nevakcinētie. Savukārt, letāli Covid-19 iznākumi aktuāli vakcinētajiem cilvēkiem konstatēti 10,1 reizi retāk, nekā nevakcinētajiem. 

Kopš šajā sezonā uzsāktā gripas monitoringa, Latvijā līdz šim laboratoriski apstiprināti 15 gripas gadījumi un ģimenes ārstu prakses ziņojušas par 79 klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem.

Gripas reģionāla un plaša izplatība jau konstatēta dažās Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomikas zonas valstīs:  Albānija, Somija, Francija, Vācija, Kazahstāna, Kirgistāna, Moldovas Republika, Portugāle, Turcija, Ukraina, Apvienotā Karaliste (Skotija).

Speciālisti aicina seniorus un cilvēkus ar hroniskām slimībām neatlikt vakcināciju pret sezonālo gripu un Covid-19 . Vakcinācijai var pieteikties pie sava ģimenes ārsta, ārstniecības iestādēs, vakcinācijas kabinetos vai portālā manavakcina.lv

Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē. Plašāk lasi šeit.