Manuāla ārstēšana jeb Bowen terapija
Esi vesels
2022. gada 9. decembris, 13:38

Manuāla ārstēšana jeb Bowen terapija

Reklāmas projekts

Maigas, bet precīzas kustības ar masiera pirkstu, īkšķu spilventiņiem uz noteiktām ķermeņa zonām, lai palīdzētu ķermenim panākt līdzsvaru un atveseļoties – tā īsumā var raksturot Bowen terapiju. Vairāk pat to zina pastāstīt “Protezēšanas un ortopēdijas centra” masieris un Bowen terapijas speciālists Jurands Lapčinskis.

Kas ir Bowen terapija

Tā ir īpaša pieskārienu tehnika, ko pagājušā gadsimta vidū izstrādāja austrālietis Tomass Ambrozijs Bovens (Thomas Ambrosius Bowen, 1916–1982), lai ārstētu traumas guvušus sportistus un citus pacientus. Šī tehnika, kas ir viens no osteopātijas veidiem, ļauj iedarboties uz cilvēka saistaudu un nervu sistēmu, rezultātā tiek stimulēti organisma pašregulācijas procesi un tādējādi sasniegts terapeitiskais efekts. 
Izmantojama ne tikai kā patstāvīga terapijas metode, bet arī kā atbalstoša metode ķirurģijā, veiksmīgi kombinējama ar citām rehabilitācijas metodēm, lai līdzsvarotu cilvēka organisma darbību un tas funkcionētu sabalansēti. 

Kā šī metode darbojas?   

Cilvēka ķermenis pastāvīgi cenšas saglabāt homeostāzi jeb dabisko stabilitāti, cenšas sevi uzturēt formā un atjaunot, taču slimības, traumas un stress šos dabiskos procesus ļoti apgrūtina. Bowen tehnika iedarbojas uz ķermeņa mīkstajiem audiem: muskuļiem, cīpslām, saitēm, bet galvenokārt uz saistaudiem, kas pazīstami kā fascija. Bowen tehnikā tiek izmantoti maigi uzspiedieni, kas stimulē audus un tajos esošās nervu šūnas, lai atbrīvotu ķermeni no spriedzes. Šī tehnika ir veids, kā veicināt ķermeņa atjaunošanos un panāktu līdzsvarotu darbību.

Bieži vien sāpes, kas jūtamas kādā ķermeņa daļā, ir radušās pavisam citā vietā, fizisks diskomforts var būt arī emocionālu pārdzīvojumu vai stresa ietekmē. Bowen tehnikas mērķis ir līdzsvarot visu cilvēka organismu kopumā, nevis tikai novērst atsevišķus simptomus. 

Bovena izstrādāto metodi dēvē par un problēmu atrisināšanai – no trauksmes un stresa izraisītiem simptomiem līdz traumu vai hroniskām muskuļu un skeleta problēmām. 

Kam ir piemērota?

Pēc savā praksē pieredzētā varu apstiprināt, ka Bowen terapija ir piemērota visiem cilvēkiem ikvienā vecuma grupā. Pateicoties metodes maigajai iedarbībai, tā ir piemērota gan pacientiem ar dzīvi ierobežojošām slimībām, gan ar ilgstošām vai hroniskām veselības problēmām, tā arī der kā papildinājums citām ārstniecības metodēm.

Ar Bowen tehniku patiešām var palīdzēt ļoti plašam pacientu lokam – no zīdainīša ar koliku sāpēm līdz pacientiem ar stresa un spriedzes izraisītiem simptomiem; dažādu sāpju gadījumos, piemēram, migrēnas un galvassāpju, skoliozes, artrīta, muskuļu, locītavu, sēžas nerva, muguras, plecu, sprandas, krustu, sāpēm cirkšņa apvidū; dažādu traucējumu novēršanai ginekoloģijā, nieru un urīnceļu infekciju gadījumos; gremošanas sistēmas, respiratoro saslimšanu, pēdas fasciju un kaula plēves iekaisuma gadījumos. Ar Bowen terapiju var ārstēt arī depresiju un veģetatīvo distoniju, miega traucējumus, disleksiju (grūtības lasīt un uztvert tekstu), redzes un dzirdes problēmas, koriģēt stājas asimetriju un pat mazināt diskomfortu grūtniecības laikā. 

Protams, vienmēr ir nepieciešams situācijas komplekss vērtējums, jo katrs cilvēks ir unikāls, tāpat kā viņa diskomforta un sūdzību iemesls. Līdz ar to katram pacientam terapijas plāns tiek izstrādāts individuāli. 

Kad sniedz rezultātu? 

Ārstēšanas ilgums katram pacientam ir citāds – vienam uzlabojums ir jau pēc pirmās terapijas reizes, bet citam pozitīvas pārmaiņas rodas pēc vairākiem šīs masāžas kursiem jeb sesijām. Man pašam no muguras problēmām pilnībā palīdzēja atbrīvoties divas Bowen terapijas  sesijas, neizmantojot kādu papildu terapiju. Protams, sāpju iemesli mēdz būt dažādi, līdz ar to arī to ārstēšanas ilgums var būtiski atšķirties. Piemēram, manā praksē nesen sagadījās tā, ka teju vienlaikus divas līdzīga vecuma pacientes vērsās ar sūdzībām par vienu un to pašu kaiti – sāpīgiem kāju īkšķu kauliņiem (hallux valgus). Pēc terapijas, kas ilga pusgadu, vienai no viņām kauliņš izlīdzinājās pilnībā, bet otrai tas notika tikai daļēji. Un nevienai vairs nebija sūdzību par sāpēm! Tas spilgti parāda, cik unikāli darbojas organisms. 

Vienu gan varu teikt – tas ir liels gandarījums, ja terapija ir palīdzējusi pacientam atbrīvoties no sāpēm, uzlabot mobilitāti, just, ka mana darba rezultātā viņa ķermenis atgūst enerģiju, ka cilvēks kļūst fiziski un emocionāli līdzsvarots un, pats galvenais, ir atguvis dzīvesprieku.

Rīga, Pērnavas iela 62

  • Pieraksts pa tālruņiem: +37129804460;  67845663
  • Darba laiks: darba dienās no plkst. 8.00 līdz 20.00

poc.lv 

Raksts tapis sadarbībā ar “Protezēšanas un ortopēdijas centru”