5 mīti par plaušu vēzi, kuriem ir jābeidz ticēt
foto: Shutterstock
Esi vesels
2022. gada 16. novembrī, 06:33

5 mīti par plaušu vēzi, kuriem ir jābeidz ticēt

Jauns.lv

Eksperti apgāž izplatītākos mītus par plaušu vēzi, piemēram, tā ne vienmēr ir tikai “smēķētāju slimība”!

Plaušu vēzis saslimstības ziņā ir viens no izplatītākajiem audzēju veidiem pasaulē. Kaut arī lielākais riska faktors saslimšanai ir smēķēšana, mūsdienās ar plaušu vēzi saslimst arī nesmēķētāji un gados jauni cilvēki. 

Plaušu vēzis ir lielākais „slepkava” starp visām onkoloģiskajām slimībām. Diemžēl ļoti bieži šo audzēju atklāj jau vēlīnā stadijā, kas savukārt sasaucas ar plaušu vēža slimnieku dzīves ilguma jeb dzīvildzes rādītājiem. Katrs ceturtais onkoloģijas slimnieks mirst no plaušu vēža.

Plaušu vēzis ir stāvoklis, kad plaušās notiek patoloģiska vai neparasta šūnu augšana. Saskaņā ar PVO datiem plaušu vēzis veido aptuveni 13% no visiem vēža gadījumiem pasaulē. Tā kā plaušas ir cilvēka ķermeņa elpošanas mehānisma galvenais orgāns, daudzi domā, ka akūtas elpošanas problēmas vai sāpes ķermeņa augšdaļā ir vienīgās šīs slimības pazīmes. Tomēr tas tā nav. 

Portāls “Independent” apkopojis 5 izplatītākos mītus par šo onkoloģisko saslimšanu, apjautājot Lielbritānijas izcilākos ekspertus šajā jomā. 

Nākamā lapa: Mīts nr.1 – plaušu vēzis skar tikai vecāka gadu gājuma cilvēkus