foto: Zane Bitere/LETA
Ar prieku mācīties peldēt
Atpūšoties pie ūdens, bērni nepārtraukti jāuzrauga.
Runā speciālists
2022. gada 29. augusts, 17:42

Ar prieku mācīties peldēt

Anda Leiškalne

Kas Jauns Avīze

Šogad Latvijā līdz 4. augustam bija noslīkuši 66 cilvēki, un katru gadu ūdens paņem vidēji 136 dzīvības. No noslīkušajiem aptuveni katrs devītais ir bērns vai jaunietis vecumā no pieciem līdz 24 gadiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Pasaulē noslīkšana ir viens no galvenajiem nāves iemesliem bērniem vecumā no pieciem līdz 14 gadiem, un ir pilnīgi skaidrs, ka gan sava prieka, gan drošības labad jāiemācās peldēt. To var apgūt gan lieli, gan mazi bērni un pat zīdaiņi. Galvenais to darīt pakāpeniski, droši un priecīgi.

Izelpa ūdenī

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Lielākiem bērniem pirmais peldēt mācīšanas uzdevums ir elpot ūdenī. Sākumā, stāvot ūdenī līdz krūtīm un izpūšot gaisu zem ūdens.

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Zemūdens burbuļu skaņas

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Pēc tam – pietupjoties un izpūšot gaisu. Lai būtu jautrāk, var zem ūdens pat runāt un izdvest visādas skaņas, klausoties, kā tās pārveidojas. Var skatīties, kādi izskatās paša palaistie burbuļi.

Pludiņš

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Nākamais uzdevums – pludiņš. Kārtīgi ieelpo, aiztur elpu, kājas pierauj krūtīm, apķer tās ar rokām, galvu pieliec, kā kūleni metot. Ar gaisu piepildītās plaušas ķermeni kā pludiņu ceļ uz augšu. Kādu brīdi ļauj sev šādi peldēt; kad pietrūkst gaisa, nostājas uz kājām.

Jūras zvaigzne uz vēdera

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Sāk vingrinājumu kā pludiņu, bet, uzpeldot ūdens virsū, izstiepj rokas un kājas katru uz savu pusi, savukārt galvu atstāj ūdenī.

Jūras zvaigzne uz muguras

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Kad apgūta jūras zvaigzne uz vēdera un sajusta peldēšanas sajūta, jūras zvaigzni var atkārtot, guļot uz muguras.

Rāpošana pa ūdeni

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Seklumā (kur ūdens ir muguras līmenī) var sarīkot rāpošanas sacensības. Drīz būs skaidrs, ka kājas var izstiept un ar tām airēties, rāpojot tikai uz rokām.

Peldēšana ar dēlīti

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Turot rokas uz peldēšanas dēlīša, ļaujot kājām uzpeldēt un kustinot tās, peldēt uz priekšu. Ja neesat drošs par bērna peldētprasmi, labāk to mēģināt seklā vietā, kur jaunais peldētājs varēs aizsniegt dibenu, bet neizmantot ap vidukli peldriņķi – tas nesekmēs pareizu peldēšanas iemaņu apguvi.

Peldēšana ar dēlīti, elpojot ūdenī

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Izstieptās rokās ar pirkstu galiem turot dēlīti, peld, gari izelpojot gaisu ūdenī tā, lai izstieptās rokas ietu gar ausīm. Iemācās izdarīt ieelpu, nevis ceļot galvu uz augšu, bet pagriežot uz sāniem.

Peldēšana uz muguras

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

To var darīt, gan turot dēlīti izstieptu roku pirkstu galos, gan bez dēlīša. Izstieptās rokas piespiestas ausīm, ķermenis taisns kā viena līnija, un, kustinot kājas, airējas uz priekšu. Kad pa vienai pievieno rokas, kuras pāris centimetru gar ūdens virsmu no paceltā stāvokļa aizairējas līdz augšstilbiem, tad jau peldēšana uz muguras ir apgūta. Labs treneris vēl koriģēs peldēšanas tehniku, bet pats peldētājs jutīs – jo vairāk un taisnāk būs nostiepies ūdenī, jo ātrāk tiks uz priekšu.

Krauls

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Līdzīgi peldot uz krūtīm pievieno pa vienam airējienus ar rokām – pilnu airējienu ar labo roku līdz augšstilbam un virs ūdens, roku nostiepjot izejas pozīcijā uz dēlīša, tad tādu pašu pilnu airējienu ar kreiso roku. Ieelpu izdara, uz vienu pusi pagriežot galvu brīdī, kad viena roka ir izstiepta uz priekšu, bet otra ar elkoni pa priekšu gar augšstilbu kustas ārā no ūdens.

Ātrāk peldēšana padosies, ja ķermenis būs taisns vienā līmenī, galva līdz ausīm būs ūdenī un ieelpojot ķermenis pārāk nekustēsies uz augšu un negrozīsies uz sāniem. Šo peldēšanas stilu sauc par kraulu, bet, lai to apgūtu labāk, nepieciešams zinošs treneris.

Mācāmies nirt

foto: Zīmējumi: Ģirts Semēvics

Niršanas mākslu var apgūt baseina malā vai no laipām. Obligāti pirms tam pārliecinieties, ka vieta arī šodien ir droša niršanai. Labāk to darīt peldbaseinā, kur ir dzidrs ūdens. Niršanu apgūst tad, kad bērns jau pietiekami labi apguvis peldēšanu.

Vispirms apsēžas uz baseina malas. Abas rokas paceļ un nostiepj uz augšu, piespiežot pie ausīm un plaukstu pārliekot pār plaukstu. Viduklī liecas uz priekšu, ļaujot rokām un ķermeņa augšdaļai apmēram 45 grādu leņķī ieslīdēt ūdenī. Ar kājām neatsperas – tikai izjūt līdzsvara zudumu. Nemet kūkumu plecos, saglabā ķermeņa augšdaļu nostieptu. Ieslīdot ūdenī, nostiepj visu ķermeni. Izbauda slīdējumu.

Pareizs lēciens ūdenī

Kad šis niršanas veids labi apgūts, mēģina to pašu no sākuma stāvokļa – stāvus pie baseina malas. Viegli ietupstas ceļos, rokas izstiepj uz augšu gar ausīm un plaukstu pārliek pār plaukstu. Tāpat kā iepriekš, lēnām liecas uz priekšu tikai jostas daļā un tēmē ūdenī apmēram 45 grādu leņķī. Tad, kad zūd līdzsvars, ļauj sev krist jeb, pareizāk sakot, ieslīdēt ūdenī. Kritiena brīdī visu ķermeni iztaisno, lai tas pēc iespējas ar mazāku skaņu un slaidāk ieslīdētu ūdenī. Ar kājām neatsperas! Apgūst šo lēciena veidu.

Ar katru reizi cenšas ielēkt ūdenī aizvien tālāk, aizslīdēt zem ūdens tālāk. Var sacensties tajā ar citiem biedriem, var sacensties pats ar sevi. Tālāk zem ūdens var aizpeldēt, kustinot kājas kā kraulā un priekšā izstieptās rokas nolaižot gar sāniem.

Kad iepriekšējie lēkšanas veidi jau labi apgūti, tad pirms lēciena ietupstas ceļos, bet rokas nokar uz leju. Notēmē uz vietu, kurā plānots ienirt, un rokas uz priekšu gar ausīm nostiepj jau lēcienā, bet vēl virs ūdens.

Neleciet ar galvu pa priekšu – pirmajām ūdenī jāieiet rokām!

Trenera vadībā var apgūt arī pārējos peldēšanas stilus – delfīnu un brasu (kā vardīte), arī lēkšanu ūdenī un vēl daudzas peldēšanai noderīgas iemaņas.

Svarīgi ievērot

* Neejiet peldēties, ja lietots alkohols vai citas apreibinošas vielas, arī ja tikko bijusi maltīte vai esat stipri sakarsis saulē. Pērn vismaz 16% negadījumu pie ūdens, kuros gūtas traumas, notikuši alkohola reibumā, un vairāk nekā 60% noslīkušo bija iereibuši.

* Nekad neleciet uz galvas ūdenī, arī tad, ja tas darīts iepriekš un tajā pašā vietā. Šādi lēcieni ir vieni no biežāk sastopamajiem mugurkaula traumu cēloņiem jauniem cilvēkiem, turklāt sekas var būt pat paralīze.

* Nav ieteicams lēkt arī uz kājām, īpaši nepazīstamās ūdenstilpēs, neļaujiet to darīt citiem, īpaši bērniem.

* Nepeldieties vienatnē, to var darīt tikai tad, ja krastā ir cilvēki, kas varētu palīdzēt, ja notiktu nelaime.

* Ūdenī ieteicams iebrist, jo tikai tā var pārliecināties par ūdenstilpes pamatu, peldieties tuvu un paralēli krastam, lai iebrienot ūdens sniedzas līdz krūtīm.

* Izvērtējiet savas spējas, proti, necentieties pārpeldēt upi, ezeru vai peldēt tālu jūrā, vislabāk izvēlēties oficiālu peldvietu, kas ir droša, speciāli izveidota un labiekārtota. Ja tādas nav, pirms peldēšanās jāpārbauda ūdenstilpes gultne, vai tā nav bedraina, dūņaina, akmeņaina – gultne var būt mainīga.

* Atpūšoties pie ūdens, nepārtraukti jāuzrauga bērni, ja notikusi nelaime un nepieciešama palīdzība, nekavējoties jāzvana pa tālruni 112.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par Veselības akadēmijas saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".