1dienas
19stundas
37minūtes
50sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zinātnisks atklājums, kas varētu krietni samazināt mirstību no plaušu vēža
foto: Shutterstock
Esi vesels

Zinātnisks atklājums, kas varētu krietni samazināt mirstību no plaušu vēža

Jauns.lv

Zinātnieki, kas pēta slimības mehānismu, ir atklājuši jaunu procedūru, kas varētu nodrošināt plaušu vēža agrīnu atklāšanu un ārstēšanu. Pētījumā atklājās, ka galvenā proteīna - TLR2 - līmenis audzējos var palīdzēt prognozēt pacienta izdzīvošanas izredzes pēc plaušu vēža diagnosticēšanas, vēsta britu mediji. 

Pētnieki izmantoja datus no cilvēku audzēju paraugiem, lai apstiprinātu, ka pacientiem ar augstu olbaltumvielas līmeni plaušu vēža agrīnajās stadijās izdzīvošanas ilgums bija lielāks nekā pacientiem ar zemāku olbaltumvielas līmeni.

Proteīna TLR2 aktivizējošs zāļu savienojums tika izmēģināts ar pelēm, un tika konstatēts, ka tas samazina audzēja augšanu agrīnās slimības stadijās. Eksperti apgalvo, ka šis atklājums varētu palīdzēt ātrāk atklāt slimību un uzlabot pacientu dzīvildzi. 

Pētījumā sadarbojās Edinburgas Universitātes, Londonas Universitātes koledžas, Spānijas Nacionālās pētniecības padomes un “Mayo” klīnikas pētnieki.

"Es domāju, ka šie rezultāti ir patiešām aizraujoši. Ļoti maz ir zināms par agrīna plaušu vēža bioloģiju, un, labāk izprotot šo procesu, mēs esam identificējuši iespējamu jaunu šīs postošās slimības ārstēšanas veidu,” sacīja Dr. Mileirs Freizers, Edinburgas Universitātes respiratorās medicīnas klīniskais pasniedzējs. 

Edinburgas Universitātes pētnieku grupa atklāja, ka TLR2 palīdz kontrolēt dažus organisma aizsardzības mehānismus, kad šūnās rodas vēža mutācijas.

Šis proteīns ir saistīts ar novecošanos - procesu, kura laikā šūnas pārstāj augt un izdala dažādas ķīmiskās vielas un citas olbaltumvielas, kas kopīgi darbojas kā brīdinājuma signāli un aizsardzība pret vēzi.

Plaušu vēzis ieņem vienu no pirmajām vietām saslimstības ziņā un pārliecinoši ir pirmajā vietā mirstības ziņā, jeb, tēlaini izsakoties, plaušu vēzis ir lielākais „slepkava” starp visām onkoloģiskajām slimībām. Diemžēl ļoti bieži šo audzēju atklāj jau vēlīnā stadijā, kas savukārt sasaucas ar plaušu vēža slimnieku dzīves ilguma jeb dzīvildzes rādītājiem. Katrs ceturtais onkoloģijas slimnieks mirst no plaušu vēža.