foto: Publicitātes foto
Pacientiem kvalitatīvākas vēža aprūpes izvērtēšanai tikās Eiropas eksperti
Esi vesels
2022. gada 19. oktobris, 17:58

Pacientiem kvalitatīvākas vēža aprūpes izvērtēšanai tikās Eiropas eksperti

Jauns.lv

Pirmdien, 17. oktobrī, un otrdien, 18. oktobrī, divu dienu vizītē Latvijā viesojās Eiropas Vēža institūtu organizācijas (OECI) pārstāvji, lai sniegtu ekspertīzi par Latvijas virzību uz Visaptverošu vēža centru un visaptverošu vēža aprūpes tīklu, kas sekmētu vienlīdzīgas iespējas pacientiem.

Eiropas Komisijas Vēža misijas padomes bijušais eksperts, Latvijas Universitātes profesors un Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis Mārcis Leja, informēja, ka šī vizīte bija daļa no apjomīga procesa. Latvijā tiek īstenots Eiropas Savienības Reformu ģenerāldirektorāta finansēts projekts “Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā“ (Improving cancer care coordination and screening in Latvia and Slovakia, ICCCS). Ekspertu statusā projektā iesaistīti Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūras (IARC jeb International Agency for Research on Cancer), Eiropas Vēža institūtu organizācijas (OECI jeb Organisation of European Cancer Institutes) un ERASMUS Universitātes Medicīnas centra (EMC) pārstāvji. Attālināti piedalījās arī Eiropas Komisijas pārstāvis Simons Drēss (Simon Drees).

Pēdējos gados cīņa pret vēzi ir arī visas Eiropas Savienības prioritāte, un šogad arī Latvijā valdībā tika apstiprināts Veselības aprūpes pakalpojumu onkoloģijas jomā uzlabošanas plāns 2022. – 2024. gadam, kas paredz virkni uzlabojumu, kam būs nepieciešams nacionāls finansējums, un talkā nākuši visaugstākā līmeņa eksperti.

Projekta ietvaros eksperti 18 mēnešu laikā izvērtēs situāciju Latvijā, sniedzot rekomendācijas attiecībā uz vēža reģistru, vēža skrīningu un visaptveroša vēža centra veidošanas iespēju. Mērķis ir nodrošināt vienlīdz kvalitatīvu un pacientiem vienādi pieejamu vēža aprūpi visā Latvijā un pilnveidot gan klīnisko darbu, gan zinātni un  pētniecību.

“Piemēram, vēža reģistrs ir viena no augstākajām prioritātēm, jo, ja mēs kvalitatīvi nereģistrējam to, kas notiek Latvijā, tad mēs nevaram zināt, kas ir jāmaina, kādi pasākumi jāievieš, lai uzlabotu vēža aprūpes iespējas pacientiem. Līdzīgi ir ar skrīningu un esmu gandarīts, ka padomdevējs šī projekta ietvaros ir tieši Starptautiskās Vēža pētniecības aģentūra, kas ir ar visaugstāko kompetenci pasaulē šajā jomā un pārrauga un apkopo datus, kas notiek visā pasaulē,” pauda Mārcis Leja.

Nedēļas sākumā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā noritēja darba grupas sanāksme, kuras mērķis bija nodrošināt virzību uz visaptverošu vēža centru un visaptverošu vēža aprūpes tīklu, kā arī noritēja semināri vairākās jomās – molekulārajā diagnostikā, klīniskajos pētījumos, staru terapijā, paliatīvajā aprūpē un aprūpē pacientu dzīves noslēguma posmā, kur uzmanības centrā ir jauni ieguvumi pacientiem. Tāpēc bija aicināti piedalīties pacienu organizāciju pārstāvji.

“Diemžēl pastāv ļoti lielas atšķirības starp valstīm, tāpēc liela nozīme ir vienlīdzības principam, kas nozīmē vienlīdzīgu piekļuvi medikamentiem, profilakses pasākumiem, izmeklējumiem, tāpat arī iespējamai iesaistei pētījumos. Piemēram, jaunā visaptverošā vēža centra kritērijos būs iekļauts indikators par to, cik daudz pacienti tiek iesaistīti klīniskajos pētījumos,” skaidroja Mārcis Leja.

Speciālistu uzņemšanu organizēja Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, kas uzņēmusies slimnīcu starptautiski akreditēt Vēža centra statusā, kas ir pirmais solis virzībā uz Visaptveroša vēža centra akreditāciju.