Izturēs pat -30 grādu salu un ēst vajag pēc iespējas vairāk! Kāpēc ir vērts ieaudzēt pimpinellu?
foto: Shutterstock
Dabasspēks

Izturēs pat -30 grādu salu un ēst vajag pēc iespējas vairāk! Kāpēc ir vērts ieaudzēt pimpinellu?

"100 Labi Padomi"

Mazā zaļvālīte (Sanguisorba minor), tautas valodā pimpinella, kuru mēs vairāk pazīstam pēc izskata, nevis garšas, ir viens no populārākajiem garšaugiem Viduseiropas zemēs. Savvaļā tā aug sausās pļavās un ceļmalās lielā daļā Eiropas, Ziemeļāfrikā un Centrālajā Āfrikā. Senos laikos to ļoti daudz lietoja pārtikā, pat dakteri ieteica ēst pēc iespējas vairāk, lai saglabātu veselību. Vēlākos gados zaļvālīti sāka audzēt kā svarīgu sastāvdaļu laba alus darīšanai.

Tā kā zaļvālīte itin labi pārdzīvo salu līdz pat -30 grādiem, to kā garšaugu un salātu sastāvdaļu var plūkt un lietot gandrīz visu gadu

Kā audzēt?

  • Zaļvālītei patīk saulaina vieta, bet tā visnotaļ labi aug arī nelielā ēnā. Ļoti labprāt aug blakus timiānam.
  • Piemērota kaļķaina, ne pārāk auglīga augsne, kas labi laiž cauri mitrumu. Labāk pacieš sausumu nekā slapjumu.
  • Lai veidotos kupls cers, ziedkāti regulāri jāapgriež.
  • Ziemā lapas atmirst tikai uz neilgu laiku, un jau agrā pavasarī augs sāk dzīt jaunas.
  • Ieteicams ik pa pāris gadiem sēt vai stādīt jaunu augu, jo pārāk veciem lapiņas zaudē aromātu.
  • Labi aug arī podos uz balkona un terases.

Noder arī dziedniecībā

Zaļvālīte ir bagāta ar C vitamīnu, ēteriskajām eļļām, kumarīnu, saponīniem, miecvielām un citām labām lietām. Tā attīra asinis, mazina iekaisumus, palīdz atveseļoties no gripas, angīnas, veicina atklepošanu. Labi noder, ja pēc ēšanas rodas dedzinoša sajūta kuņģī, mazina vēdera pūšanos.

Kā izmantot virtuvē?

Zaļvālītei ir svaiga garša, kas atgādina gurķus, tāpēc jaunās lapiņas lieliski sader ar kefīra un jogurta dzērieniem, ar dārzeņu salātiem. Tās teicami papildina biezpienu, majonēzi un garšaugu sviestu. Ziemā ļoti labi atsvaidzina ēdienus, ar to var aizstāt pētersīļus.