foto: Shutterstock
Brūklenes pret neskaitāmām kaitēm! Ko svarīgi zināt, pirms tās ievāc?
Dabasspēks
2022. gada 13. oktobris, 06:02

Brūklenes pret neskaitāmām kaitēm! Ko svarīgi zināt, pirms tās ievāc?

"100 Labi Padomi"

Kad vasaras ogu laiks beidzies, dabā uz brīdi iestājas atelpa, kas, šķiet, radīta, lai rudens oga brūklene varētu sevi parādīt no vislabākās puses. Brūklene ir mūsu mežu dāvana cilvēkiem. Galvenais, lai mēs prastu izmantot visus labumus, kas slēpjas gan brūkleņu ogās, gan mētrās.

Vērtīgas ne tikai ogas, bet arī lapas

Kā ogām, tā mētrām piemīt antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība, tomēr ogas vairāk izmanto virtuvē – mērču, saldēdienu, dzērienu un ievārījumu gatavošanai. Tās var arī sasaldēt un ziemā katru dienu apēst pa pāris tējkarotēm organisma uzmundrināšanai un stiprināšanai.

Savukārt brūkleņu lapas un vasas ļoti labi darbojas kā dezinficējošs, urīndzenošs un savelkošs līdzeklis, tās nāk par labu nieru un urīnsistēmas veselībai. Lapu un vasu novārījumu lieto arī nierakmeņu ārstēšanai, pret caureju, gastrītu un redzes uzlabošanai.

Kad un kā vākt?

Ja par ogām ir skaidrs – tās lasa, kad gatavas –, tad ar lapām ir citādi. Brūkleņu lapas vāc vai nu vēlā rudenī, kad ogas jau nogatavojušās, vai arī agrā pavasarī līdz auga ziedēšanas sākumam. Pārējā laikā no lapām negūsi labumu, jo tās žāvēšanas laikā lielākoties samelnēs.

Ja brūkleņu lapas plūc pa vienai, tas izvēršas par diezgan ilgu un piņķerīgu procesu, tāpēc der pameklēt vietu, kur brūklenes saaugušas biezā klājienā, un nogriezt veselus zariņus. Pēc tam mājās vari uzreiz nobraucīt lapas un izkaltēt vai arī kaltēt veselus zariņus un tad nobraucīt kaltētās lapiņas. Tās nesasmalcina, bet izmanto veselas.

Pagatavo brūkleņu uzlējumu un novārījumu

Brūkleņu lapas ir stingras un biezas, tāpēc tām ir vajadzīga citāda pieeja nekā, piemēram, plānajām un trauslajām piparmētras lapiņām. Novārījums sanāks spēcīgāks, uzlējums – vājāks.

Novārījums

2 ēdk. kaltētu brūkleņu lapu aplej ar 250 ml verdoša ūdens, liec ūdens peldē un karsē pusstundu, pēc tam ļauj 10 minūtes atdzist. Izkās un pielej tik daudz vārīta ūdens, lai sanāktu sākotnējais tilpums.

Lieto pa ⅓– ½ glāzei trīs reizes dienā.

Uzlējums

1 ēdk. kaltētu lapu aplej ar 250 ml verdoša ūdens un atstāj, lai pusstundu ievelkas. Lieto pa ⅔ glāzes 3–4 reizes dienā.