foto: Shutterstock
Viena tablete fizisko aktivitāšu vietā! Zinātnieki soli tuvāk tam, lai sevi formā varētu uzturēt bez sporta
Esi vesels
2022. gada 6. oktobris, 06:18

Viena tablete fizisko aktivitāšu vietā! Zinātnieki soli tuvāk tam, lai sevi formā varētu uzturēt bez sporta

Jauns.lv

Zinātnieki apgalvo, ka viņi ir soli tuvāk tam, lai izstrādātu tableti, kas var imitēt fizisko vingrinājumu ietekmi uz organismu, vēsta britu mediji. 

Pētnieki ir identificējuši cilmes šūnas organismā, kas pārveidojas par “tauku uzkrāšanas mašīnu”, kad cilvēki lieto pārtikas produktus ar augstu kaloriju saturu. Viņi cer, ka šo atklājumu varēs izmantot, lai izgudrotu zāles, kas vērstas pret šīm cilmes šūnām un sasniegtu to pašu mērķi, ko cilvēki sasniedz, pildot fiziskās aktivitātes. 

Pētījuma vadošais autors Dr. Manolis Kellis no Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta sacīja: "Ir ārkārtīgi svarīgi izprast molekulāros mehānismus, kas nosaka fiziskās slodzes labvēlīgo ietekmi uz organismu un diētas ar augstu tauku saturu kaitīgo ietekmi.”. 

“Mēs gribam saprast, kā varam iejaukties, un izstrādāt zāles, kas imitē fizisko aktivitāšu ietekmi uz dažādiem audiem,” viņš piebilda. 

Taču varētu paiet vairāki gadi, līdz veikalu plauktos nonāks tablete, kas to paveiktu, tāpēc pagaidām nekas nav labāks par fiziskām aktivitātēm un veselīgu uzturu, teikts pētnieku komandas paziņojumā. 

Aptuveni četri no 10 vīriešiem un sievietēm ASV cieš no aptaukošanās, kas veselības aprūpes sistēmai izmaksā aptuveni 173 miljardus ASV dolāru gadā. Šie skaitļi ir pieauguši gadu desmitiem, neraugoties uz to, ka amatpersonas cenšas veicināt veselīgu dzīvesveidu.

Jaunākajā pētījumā ar pelēm pētnieki trīs nedēļas baroja divas grauzēju grupas ar augstu tauku saturu un normālu uzturu. Pētnieki pētīja trīs peļu audu veidus - skeleta muskuļus, viscerālos baltos taukaudus, kas veido tauku krājumus ap iekšējiem orgāniem, un zemādas baltos taukaudus. 

Viņi atklāja, ka visos trīs audu veidos mezenhimālās cilmes šūnas (MSC), kas var pārveidoties par cita veida šūnām, kontrolē diētas un fiziskās slodzes ietekmi.
Diēta ar augstu tauku saturu palielināja to spēju pārveidoties par taukus uzkrājošām šūnām, savukārt fiziskām nodarbībām bija pretēja ietekme.

Tagad pētnieki pēta pētījumā iesaistīto peļu tievās zarnas, aknu un smadzeņu audu paraugus, lai noskaidrotu, kā fiziskās aktivitātes un diēta ar augstu tauku saturu ietekmē šīs daļas.
Komanda arī atklāja, ka fiziskās aktivitātes un diēta ar augstu tauku saturu ietekmē grauzēju diennakts ritmu.

Pētnieki cer, ka viņu atklājumi palīdzēs izstrādāt medikamentus, lai atdarinātu dažas no fiziskās slodzes sniegtajām priekšrocībām.

Dr. Kellis sacīja: "Visiem būtu jāēd veselīgs uzturs un, ja iespējams, jāveic fiziski vingrinājumi. Taču ne visi to var darīt. Ir cilvēki, kuriem nav pieejama veselīga pārtika, vai tā ir pārāk dārga, tāpat ir cilvēki ar ierobežotu iespēju fiziskajām aktivitātēm, piemēram, cilvēki ar invaliditāti. Šis pētījums liecina, ka tagad mēs labāk pārzinām ceļus, konkrētus gēnus un konkrētus molekulāros un šūnu procesus, kurus mēs nākotnē varētu spēt ietekmēt ar vienas tabletes palīdzību.”. 

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā “Cell Metabolism”.