Pētījums atklāj, kādu graudaugu ēšana palielina sirds slimību risku
Jaunā pētījumā secināts, ka graudaugi, ko ēdam, var sašaurināt koronārās artērijas. Šis atklājums sasaucas ar iepriekš veiktajiem pētījumiem, kuros uzsvērts, ka sirds slimību riska faktoru samazināšanai ir svarīgi ēst dārzeņiem, augļiem, pākšaugiem, pilngraudiem un zivīm bagātu uzturu.
Sirdslēkme iestājas tad, kad koronārās artērijas nespēj apgādāt sirdi ar pietiekamu asins, skābekļa un barības vielu daudzumu. Parasti tas notiek pēc gadiem, kad artēriju sieniņās ir nogulsnējušās daļiņas, kas veido aplikuma slāni. Piesātinātie tauki ir galvenais šo problēmu cēlonis, taču arī daži graudu veidi ir atzīti par arteriālo komplikāciju vaininiekiem.
Jaunākie pētījuma rezultāti, kas tika prezentēti “American College of Cardiology Middle East” konferencē, attiecas uz saistību starp dažādiem graudaugiem un koronāro artēriju sašaurināšanos.
Pētnieki atklāja, ka lielāka rafinētu graudu lietošana uzturā ir saistīta ar paaugstinātu priekšlaicīgu koronāro sirds slimību risku, savukārt pilngraudu lietošana uzturā saistīta ar riska samazināšanos.
Diemžēl sākotnējā stadijā šī slimība reti rada simptomus un paver ceļu citām komplikācijām, piemēram, stenokardijai vai sirdslēkmēm. Riska faktori ir smēķēšana, augsts holesterīna līmenis, augsts asinsspiediens un diabēts, tāpēc ļoti liela ietekme ir uztura paradumiem.
Kas ir rafinēts graudaugs?
Graudu veido trīs daļas – dīglis, endosperma un graudapvalks. Dīglī ir lielākā daļa uzturvielu. Endosperma ir graudu cietes daļa, kurā atrodas lielākā daļa ogļhidrātu. Pārstrādājot vai rafinējot graudus, tiek atdalīts gan graudapvalks, gan dīglis, atstājot tikai endospermu.
Tas nozīmē, ka grauds zaudē gandrīz visas šķiedrvielas un uzturvielas, saglabājot tikai ogļhidrātus un kalorijas. Tāpēc rafinētiem cieti saturošiem produktiem, piemēram, baltmaizei, baltajiem rīsiem, krekeriem un maizītēm, ir maza uzturvērtība un nav šķiedrvielu, kas palīdzētu kontrolēt cukura līmeni asinīs.