foto: Shutterstock
“Pagātnes slimības” varētu atgriezties! Bērnu vakcinācijas rādītāji Lielbritānijā raisa bažas
Esi vesels
2022. gada 30. septembris, 15:48

“Pagātnes slimības” varētu atgriezties! Bērnu vakcinācijas rādītāji Lielbritānijā raisa bažas

Jauns.lv

Nacionālais veselības dienests paudis bažas, ka tādas pagātnes slimības kā masalas, poliomielīts un citas varētu atgriezties. Bērnu vakcinācijas rādītāji, piemēram, Apvienotajā Karalistē, ir zemākie pēdējo desmit gadu laikā, liecina statistikas dati. 

Veselības jomas eksperti brīdina, ka mūsdienās ir iespējami masalu un poliomielīta uzliesmojumi zemās vakcinācijas aptveres dēļ.

Un tās nav tikai britu problēmas. Piemēram, Ņujorkā septembra sākumā tika izsludināts ārkārtas stāvoklis, ņemot vērā pierādījumus par poliovīrusa cirkulāciju sabiedrībā. ASV Slimību kontroles un profilakses centra veiktā notekūdeņu uzraudzības sekvences analīze atklāja poliovīrusa paraugus piecos Ņujorkas apgabalos.

Dati atklāja, ka 2022. gada martā vairāk nekā 40% bērnu vecumā līdz 5 gadiem dažādās Anglijas daļās nebija aizsargāti pret nopietnām infekciju slimībām, kuras mūsdienās jau uzskatīja par izskaustām. 

Pēdējo desmit gadu laikā vakcinācijas rādītāji ir samazinājušies daudzās pasaules valstīs, ko, iespējams, veicinājusi internetā izplatītā maldīgā informācija par vakcīnām. 

Tomēr Lielbritānijas veselības jomas eksperti norādīja, ka jaunie un "ārkārtīgi satraucošie" skaitļi, visticamāk, ir saistīti arī ar Covid pandēmijas laika mājsēdēm. 

Notingemas Universitātes virusologs profesors Džonatans Bols portālam “MailOnline” sacīja, ka bērnu vakcinācijas rādītāji ir sarūgtinoši: "Mēs esam aizmirsuši, cik bīstamas var būt dažas no šīm infekcijām. Piemēram, masalas ir ārkārtīgi lipīgas - viens no visvieglāk pārnēsājamajiem vīrusiem, ko mēs pazīstam, - tāpēc, lai novērstu uzliesmojumus, vakcinācijas pārklājumam jābūt augstam - aptuveni 95 %”.