Pētījums atklāj iespaidīgus ieguvumus veselībai, ja ikdienā lieto malto kafiju
Jaunā pētījumā konstatēts, ka, izdzerot divas līdz trīs tasītes jebkura veida kafijas dienā, varat sevi pasargāt no sirds un asinsvadu slimībām, kā arī priekšlaicīgas nāves. Taču pētnieki uzsver, ka vislielākais ieguvums ir tieši maltās un šķīstošās kafijas patērētājiem, ziņo CNN.
"Rezultāti liecina, ka maltās, šķīstošās un kofeīna saturošas kafijas lietošana būtu jāuzskata par veselīga dzīvesveida sastāvdaļu," uzsvēra pētījuma autors Pīters Kistlers, Beikera Sirds un diabēta institūta klīniskās elektrofizioloģijas pētījumu vadītājs.
Pētnieki atklāja, ka, dzerot kafiju, "ievērojami samazinās" koronārās sirds slimības risks, kā arī sirds mazspējas un insulta risks. Tomēr tikai malta un šķīstošā kafija samazināja neregulāras sirdsdarbības, ko sauc par aritmiju, risku.
Saskaņā ar pētījumu, kas trešdien publicēts žurnālā “European Journal of Preventive Cardiology”, kafija bez kofeīna šo risku nesamazināja.
Iepriekš veiktos pētījumos arī konstatēts, ka mērens melnās kafijas daudzums - no 3 līdz 5 tasītēm dienā - samazina sirds slimību, kā arī Alcheimera, Parkinsona, 2. tipa diabēta, aknu slimību un prostatas vēža risku. Tomēr jaunajā pētījumā uzsvērtas tieši maltas, kofeīnu saturošas kafijas priekšrocības.
Lai pierādītu saistību starp kafiju un sirds un asinsvadu veselību, ir nepieciešami vairāk randomizēti kontrolēti pētījumi.