foto: Shutterstock
Pētījumā tomēr atklāta Covid-19 vakcīnu saikne ar menstruālā cikla izmaiņām
Esi vesels
2022. gada 28. septembris, 09:55

Pētījumā tomēr atklāta Covid-19 vakcīnu saikne ar menstruālā cikla izmaiņām

Jauns.lv

Saskaņā ar jaunu pētījumu, kas otrdien, 27. septembrī, publicēts žurnālā “BMJ Medicine”, vairākas sievietes, kuras saņēmušas Covid-19 vakcīnu, ziņojušas par nedaudz garāku menstruālo ciklu, taču šīs izmaiņas bijušas īslaicīgas, vēsta CNN. 

"Salīdzinot ar nevakcinēto grupu, vakcinētajām personām menstruālā cikla garums palielinājās par aptuveni vienu dienu gan pirmās, gan otrās vakcīnas devas gadījumā," raksta pētījuma autori no Oregonas, Masačūsetsas, Londonas un Edinburgas universitātēm. 

"Personām, kuras saņēma divas Covid-19 vakcīnas devas viena cikla ietvaros, menstruālā cikla garums pieauga aptuveni 3 dienas, salīdzinot ar nevakcinētajām,” teikts pētījumā. 
Vakcinēto grupā pēc pirmās vakcīnas devas cikla garuma izmaiņas bija aptuveni 0,71 diena, norāda autori. 

Menstruālā cikla garuma izmaiņas bijušas īslaicīgas un pēc vakcinācijas cikla beigām nav saglabājušās, norāda autori - izņemot grupā, kas saņēma divas devas viena cikla laikā. Izmaiņas bija līdzīgas neatkarīgi no tā, kuru vakcīnu cilvēks saņēma.

Pētījuma autori laikā no 2020. gada 1. oktobra līdz 2021. gada 7. novembrim aplūkoja gandrīz 20 000 sieviešu, kuras reģistrēja savus datus, izmantojot lietotni "Dabas cikli". Attiecībā uz vakcinēto personu grupu viņi aplūkoja trīs pirms vakcinācijas menstruālos ciklus un vismaz pirmo ciklu pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas. Nevakcinētajai grupai viņi iekļāva četrus līdz sešus ciklus no līdzīga laika perioda.

Dalībnieces bija no vairākām valstīm, bet galvenokārt no Eiropas, ASV un Kanādas. Gandrīz divas trešdaļas no 15 000 vakcinēto dalībnieču bija saņēmušas Pfizer/BioNTech vakcīnu, pārējās saņēmušas Johnson & Johnson, Moderna un AstraZeneca vakcīnas.

"Šie secinājumi sniedz papildu informāciju, lai konsultētu sievietes par to, ko sagaidīt pēc vakcinācijas," paziņojumā presei sacīja Nacionālā veselības institūta direktore Dr. Diana Bianči. "Izmaiņas pēc vakcinācijas, šķiet, ir nelielas, normas robežās un īslaicīgas,” viņa piebilda.