foto: Shutterstock
Cik grādos var izdzīvot legionellas? Vai pamats bažām par valdības lēmumu samazināt karstā ūdens temperatūru?
2022. gada 20. septembris, 15:44

Cik grādos var izdzīvot legionellas? Vai pamats bažām par valdības lēmumu samazināt karstā ūdens temperatūru?

Jauns.lv

Mēģinājumi ietaupīt, samazinot karstā ūdens temperatūru, var beigties ar infekciju – legionelozes jeb leģionāru slimības uzliesmojumu.

Tā dēvē legionellu baktēriju (Legionella pneumophila) izraisīto slimību, kuru veicina tieši silts ūdens. Ir ļoti svarīgi pastāvīgi nodrošināt karstā ūdens temperatūru izejā no siltummaiņa ne zemāku par 55 grādiem, kā to nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 906 "Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi" 17. punkts.

Ņemot vērā valdības lēmumu samazināt apkures un karstā ūdens temperatūru šajā apkures sezonā, portāla Jauns.lv lasītāji pauž bažas, vai šādi tiek pakļauti infekcijas riskam? 

Pamata bažām gan nav, jo legionellas patiesi nespēj izdzīvot 55 grādu temperatūrā un valdības normatīvajā regulējumā noteikts, ka karstā ūdens temperatūra izejā no siltummaiņa nevar būt zemāka par šiem plus 55 grādiem.

Jau ziņots, ka valdības lēmums paredz, ka laika periodā no šā gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim dzīvojamās mājas pārvaldītājam ir tiesības nedaudz vai īslaicīgi samazināt karstā ūdens temperatūru, ja ir ievēroti priekšnoteikumi, lai izvairītos no "Legionella spp." baktēriju intensīvas vairošanās. 

Kas ir leģionāru slimība?

Legioneloze jeb Leģionāru slimība ir relatīvi reta infekcijas slimība, kura bieži norit kā pneimonija (plaušu karsonis).

Legionelozei ir divas klīniskās formas – smagākā ir pneimonija un vieglāka, ko sauc par Pontiaka drudzi. Abu klīnisko formu sākotnējie simptomi ir apetītes trūkums, sāpes muskuļos un galvassāpes.

Legionelozes inkubācijas periods ir 2 - 10 dienas (visbiežāk – 7 dienas).

Simptomi

  • straujš sākums;
  • temperatūras paaugstināšanās līdz 39 – 40,5 0C;
  • novēro vispārējas intoksikācijas pazīmes, sausu klepu, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumus, pneimoniju, sirds un nieru darbības traucējumus, caureju.