foto: Shutterstock
Kā noteikti neārstēt iesnas
Esi vesels
2022. gada 20. septembris, 12:53

Kā noteikti neārstēt iesnas

Jauns.lv

Laikā, kad paliek vēsāks, strauji izplatās dažādas saslimšanas, tostarp – iesnas. Ar tām slimo daudzi un statistika pat rāda, ka pieaugušie ar iesnām cīnās vidēju 2-3 reizes gadā, bet bērni 4 reizes biežāk. Kas jāņem vērā, ārstējot iesnas, un, ko noteikti nedarīt, Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" skaidroja otorinolaringoloģe Gunta Sumeraga un farmaceits Vadims Brižaņs.

Farmaceits Vadims Brižaņs raidījumā skaidroja, ka spēcīgākie bezrecepšu medikamenti iesnu ārstēšajai, kas sniedz gandrīz tūlītēju iedarbību, ir dekongistanti. Atpazīt tos var, apskatot produkta sastāvu, jo šādi produkti visbiežāk saturēs aktīvās vielas – ksilometazīnu vai oksametazīnu.

Galvenā to būtība ir samazināt tūsku. Taču šīs zāles to paveic, sašaurinot asinsvadus. Aerosoli, pilieni un geli iedarbojas uz deguna gļotādā esošajiem asinsvadiem, bet sistēmiskie jeb sīrupi un tabletes – uz visu ķermeni.

"Sevišķi vecākā gadagājuma pacientiem, kuriem ir problēmas ar kardiovaskulāro sistēmu, paaugstināts spiediens, – tie vispār ir kontrindicēti. Ja cilvēks pēc 60 un viņam ir paaugstināts asinsspiediens, tad viņam ļoti uzmanīgi vajag lietot šos pilienus," brīdināja farmaceits

Ar lielu piesardzību šādu medikamentu lietošanu vērtēja arī otorinolaringoloģe Gunta Sumeranga: "Lai cīnītos ar vīrusu, mums ir vajadzīga mūsu armija – mūsu imūnā sistēma. Mūsu imūnā sistēma tiek piegādāta caur šiem paplašinātajiem asinsvadiem. Atkal pastiprināti izdalījumi ir vajadzīgi, lai tiktu aizskalots projām vīruss un nomirušās šūnas un tā tālāk. Tāpēc tas viss mums ir vajadzīgs!"

Šie līdzekļi arī izraisa atkarību. Tā rodas tad, kad asinsvadi deguna gļotādā ilgstoši ir sašaurināti, audi ir tādā kā "bada stāvoklī" un dažkārt tiek pat neatgriezeniski bojāti.

"Saaug saistaudi, rētaudi, kuri ir mazāk prasīgi pret skābekli un apasiņošanu. Savukārt tas, ko cilvēks izjūt, ir, ka joprojām deguna gļotāda sabiezē. Šobrīd viņa sabiezē jau mehāniski rētaudu dēļ. Veidojas tā sauktās medikamentozās iesnas," skaidroja ārste.

Mazāk agresīvi iesnu ārstēšanā ir dažādi un visbiežāk ar inhalāciju saistīti medikamenti, kuru pamatu veido ēteriskās eļļas, piemēram, eikalipts vai mentols.  Arī tie mazina tūsku, taču nevis sašaurinot asinsvadus, bet iedarbojoties caur refleksiem, stāstīja Sumeraga.

Tikmēr farmaceits piebilda, ka, izvēloties šādus preparātus, noteikti jāiepazīstas ar to sastāvu: "Jebkura ēteriskā eļļa var izraisīt kaut kādu saasinājumu. Sevišķi, ja ir alerģija. Jābūt ļoti uzmanīgam. Un te ir arī daži augi, kurus bērni  nedrīkst lietot. Piemēram, eikalipts."

Tikmēr vissaudzīgākais un arī drošākais lietošanai ir jūras un sālsūdens. Tam priekšroku dotu arī abi raidījuma uzrunātie eksperti.

Jāatceras arī pareizi degunu izšņaukt, kas šajā gadījumā, kā izrādās, ir – vai nu ļoti maigi aizspiežot vienu nāsi un uz āru, vai vislabāk – uz iekšu. Tas ir saistīts ar to, kā mēs elpojam, proti, gaiss mūsu plaušās ienāk caur degunu un tālāk caur deguna blakusdobumu. Izelpa notiek tāpat, tikai pretējā virzienā – tātad, plaušas, deguna blakusdobums un tad ārā pa degunu.