foto: Shutterstock
Saslimšanas, kas par 50% palielina tavu risku piedzīvot garo Covid
Esi vesels
2022. gada 19. septembris, 19:29

Saslimšanas, kas par 50% palielina tavu risku piedzīvot garo Covid

Jauns.lv

Nesen veiktā pētījumā konstatēts, ka jums var būt līdz pat 50% lielāks risks saslimt ar garo Covid-19, ja ciešat no tādām izplatītām psihiskām problēmām kā trauksme vai depresija.

Saskaņā ar pētījumu, kas šomēnes publicēts žurnālā “JAMA Psychiatry”, cilvēkiem, kuri bieži izjūt trauksmi vai sirgst ar depresiju, bija lielāka iespēja piedzīvot garo Covid-19. 

Saskaņā ar statistikas datiem aptuveni 40 miljoni pieaugušo, kas vecāki par 18 gadiem, Amerikas Savienotajās Valstīs izjūt trauksmi, savukārt vairāk nekā 21 miljons ir cietuši no depresijas. Daudzi garīgās veselības traucējumi bieži pārklājas, un eksperti norāda, ka diagnozes bieži vien tiek atklātas vienlaikus. 

"Ja pirms inficēšanās ar Covid-19 bija augstāks psiholoģiskā stresa līmenis, tas par 50% palielināja arī ilgstoša Covid risku," sacīja pētījuma līdzautore Dr. Saivēna Vanga. 

Ideja, ka psiholoģiskas problēmas negatīvi ietekmē kopējo organismu, nav jauna. Hroniskas slimības ir cieši saistītas ar depresijas un citu psiholoģisku traucējumu attīstību. Cilvēkiem ar smagu depresiju var rasties asinsspiediena problēmas, un viņiem var būt lielāka iespējamība piedzīvot sirdslēkmi. Hroniska depresija, stress un trauksme ir saistīti ar bezmiegu, un kvalitatīva miega trūkums ir galvenais vaininieks aptaukošanās, 2. tipa diabēta un citu traucējumu attīstībā. Turklāt ir pierādīts, ka psiholoģiskais diskomforts vājina imūnsistēmu, sacīja pētījuma līdzautore Dr. Angela Robertsa.

Garā Covid pazīmes var būt elpošanas problēmas, hronisks klepus, garšas un smaržas izmaiņas, nepārvarams nogurums, grūtības veikt ikdienas darbības un miega traucējumi, kas var ilgt mēnešiem un pat gadiem ilgi.