Auzu pārslu putra katru rītu – jā vai nē? Atbild uztura speciālisti
foto: Shutterstock
Esi vesels

Auzu pārslu putra katru rītu - jā vai nē? Atbild uztura speciālisti

Jauns.lv

Auzu pārslu putra nereti tiek ieteikta kā veselīgu brokastu pamatelements. Un ne velti! Auzu pārslas satur milzum daudz vērtīgu vielu: salīdzinot ar citiem graudaugiem, tajās ir visvairāk tauku, šķiedrvielu, vitamīnu un citu vērtīgu vielu, kas spēj stiprināt mūsu organismu. Uztura speciālisti iesaka auzu pārslu putru vārīt nevis pienā, bet gan ūdenī, pievienot rozīnes, aprikozes, riekstus un sēkliņas.

Auzu pārslas iesaka holesterīna samazināšanai, jo tās samazina tauku uzsūkšanos, labi attīra organismu un veicina vēdera izeju. Tās lieto pret vielmaiņas traucējumiem un aknu slimībām.

Vēl daži iemesli, kāpēc tās ir tik vērtīgas

1. Ilgāk jutīsies paēdis
Auzu pārslas ir lielisks šķiedrvielu avots, tā kā organisms tās sagremo lēnāk, ilgāk jutīsies paēdis. Ar šķiedrvielām bagātu pārtikas produktu lietošana uzturā palīdz izvairīties no cukura līmeņa asinīs paaugstināšanās un pazemināšanās, vienlaikus samazinot izsalkuma sajūtu. 1 glāze vārītu auzu pārslu satur 4 gramus šķiedrvielu, kas ir 16 % no ieteicamās dienas devas. 

2. Samazināsies sirds slimību risks
Auzas ir bagātas ar labajiem taukiem, kas sniedz atbalstu asinsrites sistēmai un sirds šūnām. Tās stabilizēt cukura līmeni asinīs un pat pazemina paaugstinātu asinsspiedienu - visiem šiem faktoriem ir būtiska nozīme sirds un asinsvadu slimību attīstības riska samazināšanā.

3. Mikrobioma uzlabošana
Veselīgu zarnu baktēriju uzturēšana, ko dēvē arī par zarnu mikrobiomu, labvēlīgi ietekmēs jūsu organisma imūnsistēmu, uzlabos garastāvokli un gremošanu, kā arī palīdzēs izvairīties no slimībām. 2021. gadā žurnālā “Journal of Nutrition” publicētajā sistemātiskajā pārskatā konstatēta saikne starp auzu lietošanu uzturā un labvēlīgo baktēriju grupu palielināšanos zarnās, tāpēc tās ir zarnām draudzīgas un sirdij veselīgas brokastis. 

4. Kontrole par savu svaru
Pētījumi liecina, ka šīs populārās brokastis var pat veicināt svara samazināšanos. Saskaņā ar 2021. gada pārskatu, kas publicēts žurnālā “Foods”, auzās esošais beta-glikāns pozitīvi ietekmē hiperglikēmiju, pazemina lipīdu līmeni asinīs un samazina svaru.