foto: Shutterstock
Ņujorkā izsludināts ārkārtas stāvoklis, poliomielīta izplatību nosauc par katastrofu
Esi vesels
2022. gada 12. septembris, 11:05

Ņujorkā izsludināts ārkārtas stāvoklis, poliomielīta izplatību nosauc par katastrofu

Jauns.lv

Ņujorkas gubernatore Ketija Hočula, ņemot vērā pierādījumus par poliovīrusa cirkulāciju, izsludināja ārkārtas stāvokli štatā, kas palielinās resursu pieejamību, tostarp paplašinās poliovīrusa vakcīnu administratoru tīklu, paziņoja štata veselības aizsardzības amatpersonas.

ASV Slimību kontroles un profilakses centra veiktā notekūdeņu uzraudzības sekvences analīze atklāja poliovīrusa paraugus piecos Ņujorkas apgabalos. Eksperti lēš, poliovīrusa izraisīta poliomielīta izplatība sabiedrībā paplašinās. Visi atrastie un pārbaudītie paraugi ir poliovīrusa veidi, kas cilvēkiem var izraisīt paralīzi.

Rīkojumā noteikts, ka veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem jāsniedz valsts veselības departamentam dati par poliomielīta imunizāciju, lai palīdzētu koncentrēt vakcinācijas pasākumus tur, kur tie ir visvairāk nepieciešami.

“Attiecībā uz poliomielītu mēs vienkārši nevaram mest kauliņus," sacīja valsts veselības komisāre Dr. Mērija Baseta, brīdinot par paralītiskās slimības risku nevakcinēto vidū.

Poliomielīts ir akūta smaga infekcijas slimība, ko izraisa poliovīruss. Tas sagrauj nervu šūnas, kas aktivizē muskuļus, tādējādi var iestāties smaga neatgriezeniska paralīze vai pat nāve.

Lai gan vakcinācijas rezultātā lielākajā daļā pasaules valstu poliomielīts ir izskausts, vakcinācija pret šo bīstamo infekciju turpinās, jo pastāv vīrusa ievešanas risks no dažādām Āzijas un Āfrikas valstīm. 

Kā var inficēties ar poliomielītu?

Infekcijas avots ir slims cilvēks vai cilvēks, kuram netiek novērotas slimības pazīmes, bet kurš ir infekcijas izraisītāja nēsātājs. Poliovīruss izdalās no organisma ar fekālijām un augšējo elpceļu izdalījumiem.

Vīruss viegli izplatās, ja poliomielīta slimnieks vai nēsātājs neievēro personīgo higiēnu un ar nemazgātām rokām pēc tualetes apmeklējuma aizskar koplietošanas priekšmetus, piesārņo pārtiku, ūdeni.

Poliomielīta vīruss izplatās arī gaisa pilienu ceļā (slimniekam runājot, klepojot, šķaudot).

Kādi ir poliomielīta simptomi?

Slimības simptomi parasti parādās apmēram 7–10 dienu laikā pēc inficēšanās, taču var parādīties arī no trešās līdz pat 35 dienai pēc inficēšanās.

Visbiežāk infekcija norit bez simptomiem, 25% gadījumu infekcijai raksturīgi nespecifiski simptomi – drudzis, galvassāpes, slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā un / vai kakla sāpes.

Kādas ir infekcijas sekas?

Vīruss var izplatīties no gremošanas trakta uz centrālo nervu sistēmu un izraisīt meningītu (smadzeņu apvalku iekaisumu) vai retos gadījumos paralīzi (1% gadījumu) nervu bojājumu rezultātā. Poliomielīta izraisītas sekas var būt akūta šļauganā paralīze ar raksturīgu progresējošu ekstremitāšu muskuļu vājumu, kas var attīstīties līdz paralīzei. Tā ir vissmagākā poliomielīta komplikācija, jo var izraisīt neatgriezenisku invaliditāti vai nāvi.

Ja Tev pēdējā laikā ir bijis ceļojums uz teritorijām, kurās poliomielīts nav pilnībā izskausts, vai pastāv aizdomas, ka esi inficējies, parādoties poliomielīta vīrusam raksturīgiem simptomiem, nekavējoties jāvēršas pie ārsta!