foto: Shutterstock
Cik agri var sākties premenopauze? Kādi simptomi liecina par tās tuvošanos?
Esi vesels
2022. gada 8. septembris, 05:17

Cik agri var sākties premenopauze? Kādi simptomi liecina par tās tuvošanos?

"100 Labi Padomi"

Pieņemts, ka menopauze sievietei iestājas 50 gadu vecumā, lai gan tas ir ļoti individuāli; ir sievietes, kurām mēnešreizes beidzas tikai 55 gados. Vienu divu gadu periodu, pirms beidzas mēnešreizes, sauc par premenopauzi, bet arī šis laiks ir ļoti individuāls – tas var sākties jau ap 45 gadu vecumu, bet dažām tikai ap piecdesmit, skaidro ginekoloģe Ingrīda Circene.

Premenopauze var izpausties ļoti dažādi – to nosaka gan ģenētika, gan pārciestās slimības, gan dzīvesveids. Ir gadījumi, kad premenopauzi sieviete īsti neizjūt, viņa tikai konstatē faktu, ka mēnešreizes ir beigušās, tomēr lielākoties menopauzei ir dažādi priekšvēstneši.

Visuzskatāmākais ir menstruālā cikla traucējumi, kad cikls kļūst neregulārs, mainās gan tā ilgums, gan asiņu daudzums. Šajā laikā sievietes pamana arī citas izmaiņas – kļūst nervozākas, var būt miega traucējumi, garastāvokļa svārstības, trauksmes izjūta, atmiņas pasliktināšanās. Mēdz teikt, ka tad sievietes kļūst kašķīgas, bet viņas nav kašķīgas, vienkārši  daba organismā ir samazinājusi hormonu estrogēnu. Turklāt aptuveni 80 % sieviešu piemeklē tā saucamie karstuma viļņi.

Premenopauzē var būt atsevišķi karstuma viļņi, svīšana naktīs, bet izteiktāka tā kļūst, mēnešreizēm pilnībā beidzoties. Protams, līdz ar olšūnu nenobriešanu samazinās grūtniecības iespēja, ko sievietes zemapziņā pārdzīvo.

Premoenopauzei ir raksturīgas arī hormonu svārstības, kad tā saucamie ovulatorie cikli, kad olšūna nobriest, mainās ar anovulatorajiem, kad mēnešreizes vēl ir, bet olšūna vairs nav pilnvērtīga, lai pildītu reproduktīvās funkcijas. Tipiskākās sūdzības ir par to, ka mēnešreizes kļūst neregulāras, cikls var pagarināties līdz pat 6–8 nedēļām un pēc tam var būt ļoti stipra asiņošana.

Šajā laikā svārstās mēnešreižu ilgums un stiprums, samazinās estrogēns un palielinās hormoni FSH (folikulstimulējošais) un LH (luteinizējošais). Tie abi dod signālu olnīcām, lai tās vairāk radītu estradiolu, bet tās ir izsīkušas, un tur neko nevar darīt. Ārsts var noteikt šos trīs hormonus un redzēt to attiecību. Ja analīzes uzrāda, ka estrogēns ir samazināts, bet abi stimulējošie hormoni palielināti, tā ir zīme, ka olnīcu funkcija sāk samazināties.