Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
PVO: 2022. gadā sasniegts “traģisks pagrieziena punkts”; Covid-19 pandēmija ne tuvu nav beigusies
foto: Shutterstock
Esi vesels

PVO: 2022. gadā sasniegts “traģisks pagrieziena punkts”; Covid-19 pandēmija ne tuvu nav beigusies

Jauns.lv

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir apstiprinājusi, ka 2022. gadā pasaulē ir sasniegts “traģisks pagrieziena punkts” – viens miljons Covid-19 izraisītu nāves gadījumu. Nepilnu trīs gadu laikā, kopš vīruss pirmo reizi tika reģistrēts Ķīnā, pasaulē Covid-19 dēļ miruši jau 6,45 miljoni cilvēku. 

No 2022. gada 1. janvāra līdz šim brīdim lielākais reģistrēto nāves gadījumu skaits bijis ASV (217 627), Krievijā (72 556), Brazīlijā (63 866) un Indijā (45 786), ziņo analītiķi. 

"Šonedēļ mēs esam sasnieguši traģisko robežu - šogad jau ir reģistrēts viens miljons nāves gadījumu,” sacīja ANO aģentūras vadītājs Dr. Tedros Adanoms Gebreiesuss. 

“Pasaule nevar apgalvot, ka tā "mācās sadzīvot ar Covid-19", ja joprojām ir desmitiem tūkstošu nāves gadījumu, neraugoties uz to, ka ir "visi instrumenti", kas nepieciešami, lai tos novērstu,” viņš piebilda. 

Eksperti uzsvēra, ka aiz katra nāves gadījuma slēpjas "kādas ģimenes traģēdija". 

PVO aicināja valstis rīkoties, lai ieviestu "samērīgus" Covid-19 ierobežojumus, mazinot infekcijas izplatību. Turpināt veikt testēšanu un sekvencēt pozitīvos paraugus, paplašināt piekļuvi dzīvību glābjošiem medikamentiem un veicināt vakcinācijas pasākumus.

"Mēs aicinām visas valdības pastiprināt centienus vakcinēt visus veselības aprūpes darbiniekus, vecāka gadagājuma cilvēkus un citus visaugstākajam riskam pakļautos cilvēkus, lai panāktu, ka vakcīnas aptver 70% no visiem iedzīvotājiem,” uzsvēris Dr. Tedros Adanoms Gebreiesuss.

Viņš jau iepriekš aicināja valstis līdz jūnija beigām vakcinēt 70% iedzīvotāju. Taču 136 valstīm neizdevās sasniegt mērķi, un 66 no tām vakcinācijas pārklājums joprojām bija zemāks par 40 procentiem.

“Ir jādara daudz vairāk. Trešā daļa pasaules iedzīvotāju joprojām nav vakcinēti, tostarp divas trešdaļas veselības aprūpes darbinieku un trīs ceturtdaļas gados vecāku pieaugušo valstīs ar zemiem ienākumiem” pauda Gebreiesuss.

Lielākā daļa valstu šobrīd ir mīkstinājušas pandēmijas ierobežošanas pasākumus, tāpat tiek ierobežota piekļuve testiem, un krities vakcinācijas temps. Neskatoties uz to, ka daudzās valstīs strauji samazinājās testēšanas rādītāji, šogad tika ziņots par aptuveni pusi no visiem saslimšanas gadījumiem.

Omikrona variants veidoja 99 procentus no pēdējās 30 dienās savāktajiem vīrusa paraugiem, kas ir sekvencēti un augšupielādēti GISAID globālajā zinātniskajā iniciatīvā. No tiem visā pasaulē joprojām dominē omikrona apakšvariants BA.5, proti, 74 procenti.