foto: LETA
Vakcinācija pret Covid-19 šajā rudenī: kas mūs sagaida?
Darbu atsāk liela mēroga vakcinācijas centrs "ATTA Centre", kur no 30. decembra ikvienam iespējams saņemt vakcīnu pret Covid-19.
Esi vesels
2022. gada 26. augusts, 14:45

Vakcinācija pret Covid-19 šajā rudenī: kas mūs sagaida?

Jauns.lv

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) joprojām ik dienu sabiedrību informē par Covid-19 saslimušo un mirušo iedzīvotāju skaitu. Lai gan vasara ir laiks, kad lielākā sabiedrības daļa attiecībā uz Covid-19 ir atslābusi, tuvojas rudens, kas, kā lēš eksperti, varētu nest jaunus saslimstības viļņus. Kas mūs, kā Latvijas sabiedrību, sagaida saistībā ar vakcināciju pret Covid-19 rudens sezonā informē Imunizācijas valsts padomes loceklis, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs, SPKC Infekciju slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Larisa Savrasova un Nacionālā veselības dienesta, vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos – Līga Gaigala.

“Imunizācijas valsts padome ir intensīvi sekojusi līdzi visiem pētījumiem, kas norit Covid-19 sakarā. Esam arī lūkojušies pēc citu valstu pieredzes, un šī gada 3. augustā esam noformējuši, mūsuprāt, labākās rekomendācijas mūsu valstī. Balstoties uz pašreiz pieejamo zinātnisko informāciju, gan arī mūsu iepriekšējo pieredzi un citu valstu datiem, jāatzīmē, ka vakcinācija pret Covid-19 joprojām ir drošākais veids, kā novērst smagu slimības gaitu, nāvi, kā arī mazināt noslodzi veselības aprūpes sistēmai,” pauž Ainis Dzalbs. 

Lielākās rietumu valstis ik mēnesi apkopo datus un salīdzina smagas slimības gaitu un mirstību populācijā vakcinēti pret nevakcinētiem. Arī šobrīd, lai arī omikrona variants norit ar krietni vieglāku slimības gaitu, nevakcinētajiem joprojām ir 10 reizes lielāks risks saslimt smagi. 

Kas mainās šogad? 

“Mēs pārejam uz vienas sezonālas balstvakcinācijas principu. Labākais piemērs ir vakcinācija pret gripu, ko iesaka veikt ikgadēji, pirms gripas sezonas sākuma. Revakcinācijas laiks vidēji pasaulē tiek rekomendēts 6 mēneši pēc iepriekšējās devas. Raugoties uz situāciju Latvijā, lielākajai daļai sabiedrības šie seši mēneši jau ir pagājuši,” piebilst Dzalbs. 

Tāpat ģimenes ārsts uzsver, ka šobrīd pārslimošana ar omikronu nevar būt pielīdzināma vienai vakcīnas devai. Tā nodrošina tikai īslaicīgu imunitāti, līdz 60 dienām: “Jāatzīmē, ka imunitāte, kas veidojas pārslimošanas rezultātā, ir tipiska vienam vīrusa tipam, un nesniedz plašu aizsardzību, kā to nodrošina vakcinācija. Tiem, kas ir pārslimojuši, jau pēc mēneša iesākam saņem vakcīnu pret Covid-19.”. 

Kam jāvakcinējas? 

Veselības jomas eksperti iesaka vakcināciju visām iedzīvotāju vecuma grupām, jo ieguvums no vakcīnas ir gan lieliem, gan maziem.

 “Ja atzīmējam pēc prioritātēm, ir maksimāli ātri jānodrošina vakcinācija tiem, kam ir dažādas blakus saslimšanas, tāpat tiem, kas saņem medikamentozu imūnsupresiju. Tāpat visiem iedzīvotājiem no 65 gadu vecuma un sociālo namu iemītniekiem, pacientiem ar hroniskām saslimšanām jau no 5 gadu vecuma un veselības aprūpes darbiniekiem,” pauž Dzalbs. 

Kas notiks ar sertifikātiem?

“Joprojām mēs veidojam šos sertifikātus, kādi būs lēmumi par to lietošanu, vēl tiks lemts,” pauda Līga Gaigala. 

Digitālie vakcinācijas sertifikāti tiek veidoti par katru Latvijā veiktu vakcinācijas faktu: Primārās vakcinācijas sertifikāts un balstvakcinācijas sertifikāts. Digitālajiem sertifikātiem ir derīguma termiņš – viens gads. Tas nozīmē, ka pēc šī laika perioda sertifikāts vairs nav aktīvs. 

Vai vakcinācija būs bez maksas?

Jā! Tas ir valsts apmaksāts pakalpojums, un tāds turpinās būt. 

Kur doties, ja gribu vakcinēties, un kad? 

Persona, kas ir pieņēmusi lēmumu, ka vēlas vakcinēties, var doties uz savu ģimenes ārsta praksi, gan izmantot jau ierasto mājaslapu manavakcina.lv, pierakstoties uz vakcināciju elektroniskajā vidē, kā arī jebkurā ārstniecības iestādē. 
Arī šobrīd Latvijā notiek vakcinācijas process ar jau zināmajām vakcīnām. Ap septembra vidu valstī varētu būt pieejamas pielāgotās Covid-19 vakcīnas. 

Kas man jāzina par vakcīnu veidiem? 

Oriģinālās Covid-19 vakcīnas – reģistrētās Covid-19 vakcīnas, kuru sastāvā kā imunizējošais antigēns izmantots tikai SARS CoV -2 vīrusa Wuhan varianta Spike proteīns.

Pielāgotās Covid-19 vakcīnas – oriģinālajām vakcīnām sekojošās reģistrētās Covid-19 vakcīnas, kur kā imunizējošie antigēni kombinācijā ar Wuhan variantu, izmantoti SARS CoV-2 epidemioloģiski aktuālie vīrusa varianti.

Primārā vakcinācija – iniciālā vakcinācija, kas var sastāvēt no 1-3 vakcīnas devām, atkarībā no produkta un personas vecuma vai imūnā statusa.

Balstvakcinācija – sekojoša vakcīnas deva, kas tiek ievadīta, lai atjaunotu vai uzlabotu aizsardzību, kas pēc primārās vakcinācijas, iespējams, ir mazinājusies.

Homologa balstvakcinācija – balstvakcinācijai tiek izmantots tas pats produkts, ar ko veikta primārā vakcinācija

Heterologa balstvakcinācija – balstvakcinācijai tiek lietots cits produkts, kā tas ar ko veikta primārā vakcinācija.