foto: Shutterstock
Pirmais gadījums pasaulē: vīrietis pēc ceļojuma uz Spāniju saķer veselu virkni bīstamu slimību vienlaikus
2022. gada 25. augusts, 13:02

Pirmais gadījums pasaulē: vīrietis pēc ceļojuma uz Spāniju saķer veselu virkni bīstamu slimību vienlaikus

Jauns.lv

36 gadus vecam itālim pēc nesen notikuša ceļojuma uz Spāniju diagnosticētas visas trīs slimības vienlaicīgi. Zinātnieki lēš, ka šis ir pirmais un pagaidām vienīgais gadījums pasaulē, kad cilvēks saslimis ar HIV, pērtiķu bakām un Covid-19 vienlaikus, vēsta britu mediji. 

Deviņas dienas pēc atgriešanās no ceļojuma uz Spāniju, kur vīrietis bija iesaistījies neaizsargātās dzimumattiecībās, viņam parādījās vairāki simptomi, tostarp nogurums, drudzis un iekaisis kakls. Saskaņā ar žurnālā "Journal of Infection" publicēto gadījuma izpētes ziņojumu 2. jūlijā itālis saņēmis pozitīvu Covid-19 testu, nākamajā dienā uz dažādām ķermeņa daļām parādījušies sāpīgi pūslīšveida izsitumi un slimnīcā apstiprinātas arī pērtiķu bakas. 

Ņemot vērā neaizsargātās dzimumattiecības, vīrietim veikti vairāki seksuāli transmisīvo slimību testi, un atklājies, ka viņš ir arī HIV pozitīvs. Ārsti apstiprinājuši, ka inficēšanās ar HIV ir samērā nesena, jo vīrietis testējies uz HIV arī pirms gada, kad tests bijis negatīvs. 

Pēc atveseļošanās no Covid-19 un pērtiķu bakām pacients 11. jūlijā tika izrakstīts no slimnīcas uz mājas izolāciju. Līdz tam brīdim viņa ādas bojājumi bija sadzijuši.

"Šis gadījums parāda, kā pērtiķu bakas un Covid-19 simptomi var pārklāties, un apstiprina, ka līdzinfekcijas gadījumā, lai veiktu pareizu diagnozi, ļoti svarīga ir anamnēzes savākšana un seksuālie ieradumi," slimības gadījuma ziņojumā norādīja pētnieki no Katānijas universitātes.

Pētnieki piebilda: "Tā kā šis ir vienīgais gadījums, kad ziņots par pērtiķu baku vīrusa, SARS-CoV-2 un HIV infekciju vienlaikus, joprojām nav pietiekami daudz pierādījumu, kas apstiprinātu, ka šī kombinācija var pasliktināt pacienta stāvokli,” teikts ziņojumā.