foto: Shutterstock
Ēdot “otrās dienas rīsus”, tu vari nopietni apdraudēt savu veselību
Esi vesels
2022. gada 6. augusts, 11:00

Ēdot “otrās dienas rīsus”, tu vari nopietni apdraudēt savu veselību

Jauns.lv

Nacionālais Veselības dienests norāda, ka pāri palikušo rīsu ēšana otrajā dienā var būt bīstama veselībai. Termiski neapstrādātos rīsos var būt sporas, kas spēj izdzīvot pat pēc vārīšanas. Ja rīsi istabas temperatūrā stāv pārāk ilgi, šīs sporas pārvēršas baktērijās, kas savukārt var izraisīt saindēšanos, vēsta “Independent”. 

Saindēšanās risku rada nevis rīsu atkārtota sildīšana, bet gan veids, kādā rīsi tiek uzglabāti pēc pirmās pagatavošanas reizes. 

Termiski neapstrādātos rīsos bieži vien ir sastopamas Bacillus cereus sporu veidojošas baktērijas, kas parasti sastopamas augsnē un pārtikā. Ja rīsi pēc vārīšanas tiek atstāti istabas temperatūrā, no sporām var izaugt baktērijas, kas galu galā vairojas un var radīt toksīnus, kas izraisa vemšanu vai caureju.

Jo ilgāk vārīti rīsi tiek atstāti istabas temperatūrā, jo lielāka iespēja, ka baktērijas padarīs rīsus nedrošus lietošanai uzturā.
Lai nepakļautu savu veselību saindēšanās riskam, Nacionālais Veselības dienests iesaka rīsus apēst stundas laikā pēc izvārīšanas, bet pāri palikušos ievietot ledusskapī ne ilgāk par vienu dienu.