foto: Shutterstock
Divas pazīmes, ka “nekaitīgs” klepus patiesībā var izrādīties nāvējošs vēzis
Esi vesels
2022. gada 7. augusts, 16:07

Divas pazīmes, ka “nekaitīgs” klepus patiesībā var izrādīties nāvējošs vēzis

Jauns.lv

Klepus ne vienmēr ir kas tāds, par ko būtu pārlieku jāuztraucas, taču ir divas pazīmes, ko nevajadzētu ignorēt un steigšus apmeklēt ģimenes ārstu. 

Plaušu vēzis ir viens no izplatītākajiem audzējiem pasaulē, tas ik gadu paņem tūkstošiem pacientu dzīvību, Latvijā no plaušu vēža mirst aptuveni 1000 pacientu gadā. Vīrieši ar plaušu vēzi slimo daudz biežāk nekā sievietes – šī attiecība ir 5,54:1. Taču pēdējos gados sieviešu saslimstībai ar plaušu vēzi ir vērojama tendence nedaudz pieaugt. Latvijā vislielākā saslimstība ar plaušu vēzi reģistrēta 65-69 gadu vecumā, dominējoši saslimst cilvēki ap 60 gadu vecumu, liecina vietnes “Dzīvības koks” pieejamā informācija. 

Nacionālais Veselības dienests apgalvo, ka plaušu vēža agrīnā stadijā nav izteiktu simptomu, tomēr, kad vēzis sāk radīt problēmas, klepus ir viens no signāliem, ko nevajadzētu ignorēt. 

1. Pastāvīgs, ilgstošs klepus, kas nepāriet

Nacionālais Veselības dienests pastāvīgu klepu definē kā tādu, kas nepāriet trīs nedēļu laikā. Protams, ir ļoti daudz citu cēloņu, kas var izraisīt ilgstošu klepošanu, un tas nebūt uzreiz nenozīmē vēzi, taču šis ir viens no simptomiem, kuru nevajadzētu ignorēt jebkurā gadījumā. 

2. Klepus ar asins piejaukumu

Asins atkrēpošana nekad nav laba pazīme. Tas var būt gan pneimonijas, gan tuberkulozes simptoms, taču var signalizēt arī par ļaundabīgu procesu plaušās. Ja notikusi asins atkrēpošana, ārsta vizīti atlikt nevajadzētu pat par dienu. 

Citas brīdinājuma pazīmes: 

  • Elpošanas orgānu infekcijas, kas pastāvīgi atgriežas
  • Sāpes elpojot vai klepojot
  • Pastāvīgs elpas trūkums
  • Pastāvīgs nogurums vai enerģijas trūkums
  • Apetītes zudums
  • Svara zudums