foto: Shutterstock
Zinātnieku uzmanību pievērš jauns Covid-19 paveids “kentaurs”, kas sācis strauju izplatību
Esi vesels
2022. gada 3. augusts, 10:34

Zinātnieku uzmanību pievērš jauns Covid-19 paveids “kentaurs”, kas sācis strauju izplatību

Jauns.lv

Virusologi pauž bažas par vēl vienu īpaši lipīgu Covid-19 variantu, kas sācis strauju izplatību Apvienotajā Karalistē un citviet pasaulē. BA.2.75 variants, ko dēvē par “kentauru”, savu izplatību sācis Indijā, vēlā pavasarī, taču nu tas nonācis arī Lielbritānijā, Jaunzēlandē, Kanādā, ASV, Austrālijā, Vācijā un citur, vēsta “Independent”. 

Tiek uzskatīts, ka jaunais BA.2.75 variants izplatās vēl straujāk par iepriekšējiem omikrona pēctečiem BA.5 un BA.2. Pagaidām gan nav skaidrs, vai “kentaurs” var izraisīt smagāku slimības gaitu, nekā citi omikrona apakšvarianti, bet zinātnieki apgalvo, ka tas var apiet izslimošanas un vakcīnu radīto imunitāti. 

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs 7. jūlijā noteica BA.2.75 kā "novērojamo variantu", kas nozīmē, ka ir pazīmes, ka tas varētu būt vairāk pārnēsājams.

“Dažas mutācijas ir saistītas ar smailes proteīna spēju efektīvāk piesaistīties šūnām,” skaidro Metjū Binnikers, klīniskās virusoloģijas direktors Mayo klīnikā, Ročesterā. 

Bažas rada arī tas, ka vīrusa ģenētiskā mainība ļauj tam apiet vakcīnu un izslimošanas radīto imunitāti. Tomēr eksperti apgalvo, ka vakcīnas un balsta vakcīnu devas joprojām ir vislabākā aizsardzība pret smagu slimības gaitu. 

Var paiet vairākas nedēļas, lai saprastu, vai jaunais omikrona apakšvariants var ietekmēt pandēmijas trajektoriju. BA.2.75 ir vēl viens atgādinājums, ka koronavīruss nepārtraukti attīstās un mainās.