foto: Shutterstock
Pirms nolem īstas maltītes aizvietot ar pulveriem, kas "palīdz" notievēt, der zināt, no kā tie sastāv
Diētas
2022. gada 30. jūlijs, 06:37

Pirms nolem īstas maltītes aizvietot ar pulveriem, kas "palīdz" notievēt, der zināt, no kā tie sastāv

"100 Labi Padomi"

Svara kontrolei domātie pulveri kokteiļu un zupu pagatavošanai ir produkti ar pazeminātu kaloriju daudzumu, taču vairākumā gadījumu satur visus cilvēka organismam vajadzīgos vitamīnus, minerālvielas, olbaltumvielas un šķiedrvielas.

Pulveri, kas aizvieto pārtiku, galvenokārt sastāv no proteīniem (vājpiena, sūkalu vai sojas pulvera), ogļhidrātiem (cukura, dekstrozes, sorbīta, medus, glikozes sīrupa vai glikozes-fruktozes maisījuma), lipīdiem (hidrogenētas augu eļļas vai sojas lecitīna), kā arī vitamīniem un minerālvielām.

Tievētāju pulveros ir arī krāsvielas, lai ēdienu padarītu vizuāli pievilcīgāku, mākslīgi vai dabiski aromatizētāji, lai maltītei būtu garša, kā arī konservanti, lai pulveris saglabātu struktūru – nesaķeptu un būtu viendabīgs.

Ne visi pieejamie tievētāju pulverīši ir vienlīdz labas kvalitātes. Sevišķi piesardzīgi jāizturas pret produktiem, kas sola strauju svara zaudēšanu (vairākus kilogramus nedēļā). Tiem var būt pievienotas vielas, kas veicina vēdera izeju, bet bieža došanās uz tualeti lielajās vajadzībās izraisa organisma atūdeņošanos un rada ilūziju, ka liekie kilogrami kūst kā saldējums saulītē. Taču tas ir bīstami!

Piesardzīgi jāvērtē arī pulverīšu ražotāju solījumi palīdzēt ar šādu pārtiku uzveikt, piemēram, celulītu vai kādas citas veselības problēmas. Lielākoties šādiem apgalvojumiem nav nekādu pierādījumu, tāpēc cerēto efektu var neizdoties panākt.

Kaut gan Eiropā pārtikas ražošanā arvien vairāk tiek ierobežota veselībai kaitīgo transtauku lietošana, internetā var nopirkt visu. Arī tievētāju pulveros var būt transtauki, tāpēc ieteicams rūpīgi izpētīt sastāvu un šādus produktus grozā nelikt.

Sākotnēji šādi uztura aizvietotāji tika ražoti cilvēkiem, kuri veselības dēļ nespēja uzņemt vajadzīgās barības vielas ar parastu ēdienu, piemēram, vēža pacientiem vai cilvēkiem ar zarnu un kuņģa veselības problēmām. Lai slimības dēļ netrūktu barības vielu, tās tika aprēķinātas optimālās devās un sagatavotas viegli uzņemamā formā – pēc līdzīga principa kā mātes piena aizstājēji zīdaiņiem. Taču drīz vien pārtikas ražotāji aptvēra, ka var šādus pulverus piedāvāt arī plašākam patērētāju lokam, ņemot vērā, ka liekais svars ir īsta vai iedomāta problēma lielai daļai sabiedrības.

Lietojot tievētāju zupas, kokteiļus, smūtijus vai batoniņus, uzņemto kaloriju daudzums samazinās un līdz ar to krītas svars, taču nav jācieš bads. Speciālos produktus nereti iesaka lietot kursa veidā. Tas, kā apgalvo ražotāji, ir efektīvāk un vienkāršāk, nekā samazināt porciju lielumu vai pašam rēķināt uzņemtās kalorijas, kas prasa visai lielu pašdisciplīnu.

Dietologi un uztura speciālisti gan atgādina, ka īsts ēdiens nav tikai baterijas, ko ieliekam, kad iepriekšējās beigušās. Ēdiens ir bauda acīm, ožai un garšas kārpiņām, un to pulverīši nespēj dot. Ēdiens veido daļu tautas kultūras un tradīcijām, turklāt kopīgas maltītes – tā ir socializācija, ko pulverīšu gadījumā grūti iztēloties.