foto: Shutterstock
Viens ļoti svarīgs iemesls, kāpēc vajag pārbaudīt aknu veselību
Cilvēks ilgstoši var justies labi, jo aknu kaitēm bieži nav simptomu, taču slimība pa to laiku progresē.
Runā speciālists
2023. gada 19. aprīlis, 10:08

Viens ļoti svarīgs iemesls, kāpēc vajag pārbaudīt aknu veselību

"100 Labi Padomi"

Profilaktiskas pārbaudes ir ļoti svarīgas, jo aknu slimībām bieži nav simptomu; cilvēks ilgstoši jūtas labi, neraugoties uz progresējošu problēmu. Stāsta Veselības centra 4 filiāles Mārupe ģimenes ārste Jūlija Balandina. 

Par aknu saslimšanu liecina dzeltena āda un gļotādas, svara zudums, nogurums, nespēks, asinsreces traucējumi, vēdera palielināšanās, gremošanas traucējumi un ādas nieze.

Lai pārbaudītu aknu veselību, reizi gadā apmeklē ģimenes ārstu, lai viņš nozīmētu profilaktisku veselības pārbaudi, iekļaujot arī aknu rādītājus. Tāpat būtiski apskatīt aknas vizuāli ultrasonogrāfijā – tā ir nesāpīga un nekaitīga izmeklēšanas metode, kuras laikā var novērtēt arī citu vēdera dobuma orgānu veselības stāvokli. Dodoties uz šo izmeklējumu, vēlams pirms tam 4–6 stundas neēst, kā arī 15–20 minūtes nedzert, lai speciālists var labi apskatīt gan aknas, gan žultsceļus. Ja pārbaužu laikā tiek konstatēts kāds aknu bojājums, nepieciešama turpmāka ārsta konsultācija par labāko ārstēšanas metodi.

Kas bojā aknas?

Aknu veselībai kaitē nepareizs uztura režīms, trekni ēdieni un ātrās uzkodas – no tām var veidoties aknu steatohepatoze jeb aknu aptaukošanās, žultsakmeņu slimība ar žults atteces traucējumiem vai iekaisumu. Toksiski aknu bojājumi rodas no medikamentiem, alkohola, vīrushepatītiem, citām slimībām un inficētiem, nepilnīgi dezinficētiem manikīra, friziera vai zobārsta instrumentiem.

Zināšanai

Aknas organismā veic vairākus svarīgus uzdevumus: neitralizē kaitīgās vielas, piedalās aminoskābju un olbaltumvielu vielmaiņā, glikozes līmeņa regulēšanā, asinsreces kontrolēšanā, asins deponēšanā un citos procesos, no kuriem atkarīga cilvēka veselība.