foto: Shutterstock
Kādēļ pēc peldes bez kavēšanās jānovelk slapjais peldkostīms?
Esi vesels
2022. gada 10. jūlijs, 05:33

Kādēļ pēc peldes bez kavēšanās jānovelk slapjais peldkostīms?

"100 Labi Padomi"

Pēc peldēšanās nedrīkst staigāt slapjā peldkostīmā vai peldbiksēs, bet noteikti jāpārvelk sauss apģērbs, citādi var dabūt urīnceļu iekaisumu – mitra vide patīk mikroorganismiem, skaidro Veselības centra 4 urologs Oļegs Hublarovs.

Urologs Oļegs Hublarovs atgādina, ka nav tādu urīnpūšļa slimību kā saaukstēšanās, pārmērīga atdzišana vai tamlīdzīgas, ko izraisītu slapjš peldkostīms, caurvējš, aukstums vai sēdēšana uz vēsas virsmas. Urīnpūšļa vai dzimumorgānu infekcijas izraisa mikroorganismi.

Ilgi staigājot slapjā peldkostīmā, starpenē veidojas mitra un silta vide, un tieši tāda patīk baktērijām, sēnītēm un citiem mikroorganismiem. Tie savairojas un kļūst par provocējošu faktoru, kas sievietēm teorētiski nozīmē paaugstinātu risku saslimt, piemēram, ar urīnpūšļa iekaisumu – cistītu vai kandidozi –vai sēnīšu izraisītu maksts iekaisumu.

Vīriešiem cieša apakšveļa, tostarp pieguļošas peldbikses, veicina lokālu hipotermiju jeb sakaršanu, jo apspīlētais apģērbs neļauj sēklinieku maisiņam ieņemt stāvokli, kurā dabiski tiek regulēta starpenes un līdz ar to prostatas dziedzera temperatūra. Slapjas peldbikses ir kā atvēsinoša komprese vīriešu dzimumorgāniem un starpenei un var kaitēt to veselībai.