foto: Shutterstock
Koksaki vīrusa uzliesmojums skāris ļoti daudzus bērnus; ārste aicina būt piesardzīgiem
Esi vesels
2022. gada 7. jūlijs, 06:35

Koksaki vīrusa uzliesmojums skāris ļoti daudzus bērnus; ārste aicina būt piesardzīgiem

Jauns.lv

Pēdējā laikā ir vērojams lielāks inficēšanās gadījumu skaits ar Koksaki vīrusu. Bērnu slimnīcas pediatre-infektoloģe Liene Smane intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja par to, kā bērni visbiežāk inficējas, kādi ir tipiskākie simptomi un ko darīt, lai nesaslimtu. 

“Šis jautājums ir aktualizējies, jo ārstu empīriskie novērojumi liecina, ka inficēšanās gadījumu skaits bērniem pieaug. Šis vīruss ietilpst plašā enterovīrusu grupā. Koksaki vīrusi ir visbiežāk sastopamie enterovīrusi. 

Ko tie izraisa?

Tie var izraisīt gan acu gļotādas iekaisumu jeb konjunktivītu, herpangīnu un tā saucamo plaukstu, pēdu un mutes slimību. Ir retas reizes, kad slimība izpaužas smagi – kā meningīts, encefalīts vai miokardīts. 

Runājot par plaukstu, pēdu un mutes slimību, to biežāk izraisa Koksaki vīrusa A 16.tips, A 6.tips un enterovīrusu 71.tips. Plaukstu, pēdu un mutes slimība ir ļoti lipīga saslimšana. 

Kā visbiežāk inficējas? 

Ar to bērniņš var inficēties no otra bērna, kurš jau ir inficējies ar šo vīrusu, tieša kontakta ceļā vai saskaroties ar infekciozā bērniņa piesārņotajiem sadzīves vai koplietošanas priekšmetiem gan mājās, gan sabiedriskās vietās. 

Var arī inficēties, dzerot piesārņotu ūdeni vai lietojot pārtikas produktus, kas satur šo vīrusu. Var inficēties, arī peldoties ūdenskrātuvēs un peldbaseinos, kas ir piesārņoti ar šo vīrusu. Tāpat var inficēties ar elpceļu izdalījumiem, ja inficēts bērniņš runā, klepo vai šķauda. 

Visbiežāk slimo mazāki bērni 

Redzam, ka pēdu, plaukstu un mutes slimībai ir sezonas variācijas. Biežāk mēs redzam šo infekcijas slimību siltajos mēnešos. 

To biežāk redz bērniem, kas ir jaunāki par desmit gadiem, bet šī saslimšana var būt arī vecākiem bērniem un pieaugušajiem.” 

Tipiskākie simptomi 

Ārste arī skaidroja, kā šis vīruss visbiežāk izpaužas. “Biežāk tas bērniem ierosina vieglu vai vidēji smagu saslimšanu, kas ilgts nedēļu vai ilgāk. 

Kādi būtu biežākie simptomi? Tas ir drudzis, izsitumi uz plaukstām, pēdām un mutes gļotādas. Retāk izsitumi var parādīties arī uz ceļiem, elkoņiem un dibena. Izsitumi var būt arī citviet uz ķermeņa: vēdera, muguras. Bērniņš atsakās ēst un dzert, jo viņam ir izsitumi mutes dobumā. Tie ir ļoti sāpīgi. Sāp arī kakls. Bērns jūtas slikti, ir saguris, var būt miegaināks. 
Izsitumi var būt dažādās vietās 

Jāsaprot, ka enterovīrusiem ir vairāki veidi. Arī Koksaki vīrusam ir vairāki tipi. Līdz ar to arī simptomi var būt dažādi.
Protams, klasiski pēdas, mutes un plaukstu slimība ir tad, kad redzam izsitumus mutē, uz pēdām un plaukstām. Bet var būt arī tā, ka ir izsitumi arī uz augšstilbiem, apakšstilbiem, augšdelmiem, apakšdelmiem. Var būt arī uz krūšu kurvja priekšējās sienas vai muguriņas.” 

Pēdējā laikā vairāk inficēto 

Infektoloģe atzina, ka Koksaki vīruss nav jauna saslimšana Latvijā. “Nē, tas nav nekas jauns. Tā mums ir zināma infekcijas slimība, kurai mēs redzam gan sporādiskus gadījumus, gan uzliesmojumus. Bet tas absolūti nav nekas jauns. 

Mūsu empīriskie novērojumi liecina, ka pēdējā laikā saslimšanas gadījumu skaits ir pieaudzis, tāpēc par to tiek plašāk runāts. Arī Bērnu slimnīcā novērojam, ka pēdējās nedēļās ar šo vīrusu inficēto pacientu skaits ir pieaudzis.”

Kā no vīrusa var izvairīties? 

Smane skaidroja: lai izvairītos no vīrusa, ļoti svarīga ir regulāra un pareiza roku mazgāšana. “Tā ir roku higiēnas ievērošana.”  
Lai zinātu, kā pareizi mazgāt rokas, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi ir publicējuši video: ‘’Bērnu slimnīcas roku mazgāšanas deja,’’ kuru var aplūkot internetā.

Nevest uz bērnudārzu un neaplipināt citus! 

Ārste uzsvēra: ja bērnam parādās kāds no iepriekš minētajiem simptomiem, viņu noteikti nedrīkst vest uz dārziņu vai citām sabiedriskām vietām. “Protams, nedrīkst! Vispār, ja bērnam parādās akūti infekcijas simptomi, piemēram, iesnas, vai liekas, ka bērns uzvedas ne tā kā parasti, kaut gan viņam nav temperatūras, protams, tāds bērns nav jāved uz bērnudārzu, jo tad riskam saslimt tiek pakļauti arī citi bērni.” 

Koksaki vīruss bērnam var noritēt arī bez simptomiem, bet viņš var aplipināt citus. “Kaut gan bērnam simptomu nav, viņš var būt lipīgs citiem – bērns var aplipināt citus.”

Ja ģimenē viens bērniņš jau ir inficējies, ir liela iespējamība, ka arī pārējie bērni saskarsies ar šo vīrusu: viņiem vīruss var būt bez simptomiem vai arī tuvākajā laikā parādīsies simptomi. “Būtu labi ievērot piesardzības pasākumus arī pie citām infekcijas slimībām, ne tikai domājot par Koksaki vīrusu.”

Nebūt vieglprātīgiem, bet sazināties ar ģimenes ārstu 

Parasti bērni ar Koksaki vīrusu slimo viegli vai vidēji smagi, bet vispār jāatceras, ka ir vairāki enterovīrusu veidi. “Koksaki vīrusa A 16.tips, A 6.tips un enterovīrusu 71.tips biežāk izraisa pēdu, mutes un plaukstu slimību, un visbiežāk slimība ir vidēji smaga. Bet ir arī citi enterovīrusu veidi, kas var ierosināt arī smagākas saslimšanas. 

Līdz ar to, ja bērnam ir paaugstināta ķermeņa temperatūra un izsitumi, viennozīmīgi ir jāsazinās ar ģimenes ārstu. Bērnam būtu jāārstējas mājās un vecākiem jāinformē ģimenes ārsts, ja parādās arī citi simptomi. Viņam noteikti jāatrodas ģimenes ārsta uzraudzībā.”

Vecākiem nevajadzētu izturēties vieglprātīgi un paaugstinātas ķermeņa temperatūras un izsitumu gadījumā vest bērnu uz bērnudārzu vai citām sabiedriskām vietām. “Noteikti jāsazinās ar ģimenes ārstu. Bērnam ir jāārstējas! Ir jāskatās, kā slimība var noritēt,” ārste mudināja.