foto: Shutterstock
Divi jauni Covid apakšvarianti rada bažas pasaulei
Esi vesels
2022. gada 22. jūnijs, 12:52

Divi jauni Covid apakšvarianti rada bažas pasaulei

Jauns.lv

Pieaug bažas par diviem jauniem Covid-19 paveidiem, kas ir palielinājuši inficēšanās rādītājus Apvienotajā Karalistē, radot bažas, ka arī citās valstīs drīzumā varētu atkal pieaugt inficēšanās gadījumu skaits. Covid-19 BA.4 un BA.5 celmi satur mutācijas, kas attīstījušās tā, lai mērķētu uz cilvēka plaušu šūnām, vēsta “Independent”. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Abi jaunie celmi tika atklāti Dienvidāfrikā janvārī un februārī, un faktiski ir omikrona varianta pēcteči. Tiem piemīt trīs mutācijas to smailes proteīnos, kas ļauj tiem pārkvalificēties uzbrukumam cilvēka plaušu šūnām.

Laiskā dzīve Portugālē, kas atvelk elpu pēc cīņas ar Covid-19

Kamēr daudzas valstis aizvien cīnās, lai gūtu virsroku pār Covid-19 vīrusu, kas aizvien jaunu variantu veidolā audzē savus "muskuļus", lai ...

gallery icon
42

Tas nozīmē, ka abiem celmiem ir vairāk kopīga ar agrākajiem, bīstamākajiem Alfa un Delta variantiem, nekā ar ļoti lipīgo, bet vieglāko omikrona variantu. 

Potenciāli šīs mutācijas varētu apiet antivielas, kas radušās iepriekšēju infekciju vai vakcinācijas rezultātā, liecina Tokijas Universitātes profesora Kei Sato iegūtie provizoriskie dati. 
"Kopumā mūsu pētījumi liecina, ka omikrona variantu, jo īpaši BA.4 un BA.5 celmu, risks pasaules veselībai ir potenciāli lielāks nekā oriģinālajam BA.2. apakšpaveidam,” skaidro Kei Sato. 

Tā izskatās vēlme izskaust Covid-19 pilnībā. Šanhaja 2022. gada pavasarī

Visu laiku lielākā Covid-19 uzliesmojuma dēļ 2022. gada pavasarī Ķīnas pilsētā Šanhajā ir noteikta stingra karantīna. Iedzīvotājiem ir jāuzturas tikai ...

gallery icon
22

Profesora Sato veiktie eksperimenti liecina, ka šie celmi plaušās replicējas efektīvāk nekā omikrona variants, savukārt turpmāki eksperimenti ar kāmjiem liecina, ka BA.4 un BA.5 var izraisīt smagāku slimības gaitu. 

Arī Pasaules Veselības organizācija (PVO) kopš aprīļa pēta BA.4 un BA.5 celmus, lai novērtētu, vai tie ir infekciozāki un bīstamāki par saviem priekštečiem.

Savukārt Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs jau maija vidū BA.4 un BA.5 celmus apzīmēja kā "problemātiskus variantus".

Pie Ministru kabineta ar sirēnām protestē pret Covid-19 ierobežojumiem

Šobrīd pie Ministru kabineta Rīgā norit protesta akcija, kuras dalībnieki pieprasa valdībai nekavējoties atcelt saistībā ar Covid-19 izplatību spēkā esošos ...

gallery icon
191

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās