foto: Shutterstock
Veselīgāko sieru tops: kurā vietā mūsu pašu ķimeņu siers? Un kuru labāk neēst vispār? 
Esi vesels
2022. gada 23. jūnijs, 06:04

Veselīgāko sieru tops: kurā vietā mūsu pašu ķimeņu siers? Un kuru labāk neēst vispār? 

Jauns.lv

Siers ir piena produkts, kuram ir simtiem dažādu veidu, konsistences un garšas. Siera uzturvērtība un garša ir atkarīga no tā, kā tas tiek ražots un kāds piens – govs, kazas, aitas, tiek izmantots ražošanas procesā. Siers ir lielisks olbaltumvielu, kalcija un dažādu citu vērtīgu uzturvielu avots, taču daži siera veidi satur daudz tauku un sāls, tāpēc tos labāk baudīt svētku reizēs, ne ikdienā, vēsta portāls "Healthline.com".

Lai gan siera lietošana uzturā var pat palīdzēt samazināt svaru un novērst sirds slimības un osteoporozi, daži sieri ir veselīgāki par citiem. 

Lietojot sieru, jāatceras, ka tas tomēr ir arī taukiem bagāts produkts. Visliesākie ir tie sieri, kuri satur vairāk mitruma. Īpaši liess ir Jāņu siers (ķimeņu siers). Tajā ir gana daudz olbaltumvielu, bet tikai ap 10 gramiem tauku un 200 - 250 (kcal) kalorijas. 

Lielākā daļa sieru ir labs olbaltumvielu un kalcija avots, un daži no tiem ir arī labvēlīgi veselībai. Konkrēti, daži sieri var nodrošināt uzturvielas, kas veicina zarnu veselību, palīdz zaudēt svaru, uzlabo kaulu veselību un samazina sirds slimību risku. Tomēr, tā kā dažos sieros var būt augsts nātrija un/vai tauku saturs, ir vērts kontrolēt to patēriņu.

Lūk, 9 veselīgākie siera veidi, sarindoti augošā secībā (no veselīgākā līdz neveselīgākajam): 

Nākamā lapa: 1. Mocarella