Pētījums atklāj, kāpēc zivju ēšana divreiz nedēļā nemaz nav tik laba doma
foto: Shutterstock
Esi vesels
2022. gada 9. jūnijā, 13:08

Pētījums atklāj, kāpēc zivju ēšana divreiz nedēļā nemaz nav tik laba doma

Jauns.lv

Nereti zivis tiek “celtas uz pjedestāla”, ierindojot tās superproduktu augšgalā, taču ASV veiktā pētījumā atklāts, ka zivju patērēšana uzturā vairāk par divām reizēm nedēļā varētu būt saistīta ar ādas vēža risku, vēsta “Independent”. 

Zivīm neapšaubāmi ir labvēlīga ietekme uz veselību, tās nodrošina organismu ar dzīvībai svarīgām taukskābēm un vitamīniem. Tomēr pārāk liels zivju patēriņš var kaitēt. Jaunā pētījumā konstatēts, ka divu porciju zivju lietošana uzturā nedēļā, kā to iesaka Nacionālais veselības dienests, ir saistīta ar paaugstinātu ādas vēža risku. 

Brauna Universitātes eksperti atklāja, ka cilvēkiem, kuru tipiskais zivju patēriņš dienā bija 42,8 g (kas atbilst aptuveni 300g nedēļā), bija par 22% lielāks melanomas attīstības risks nekā tiem, kuru tipiskais zivju patēriņš dienā bija tikai 3,2 g.

Tiem, kas ēda vairāk zivju, bija arī par 28% lielāks risks, ka viņiem attīstīsies patoloģiskas šūnas tikai ādas ārējā slānī - tā dēvētā 0 stadijas melanoma jeb pirmsvēža stadija. 

“Mūsu atklājumu, iespējams, varētu saistīt ar zivīs esošo piesārņojumu, piemēram, polihlorbifeniliem, dioksīniem, arsēnu un dzīvsudrabu. Protams, ir jāturpina padziļinātāki pētījumi šajā jomā,” uzsvēra pētījuma autore Enjonga Čo. 

Šie secinājumi ir balstīti uz pētījumu, kurā piedalījās 491 367 pieaugušie ASV iedzīvotāji, tas publicēts žurnālā “Cancer Causes&Control”.