foto: Shutterstock
Kā pieveikt migrēnu bez zālēm?
2022. gada 17. maijs, 08:23

Kā pieveikt migrēnu bez zālēm?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Migrēna ir viens no darbnespējas cēloņiem visā pasaulē, un Lielbritānijā vien šīs slimības dēļ gadā tiek zaudēti 86 miljoni darbadienu. Migrēna izpaužas ne tikai kā galvassāpes, bet arī nelabums, vemšana, vēdersāpes un paaugstināts jutīgums pret gaismu un troksni.

Recepšu medikamenti, piemēram, metisergīds, sumatriptāns un ergotamīns, var palīdzēt, bet tiem var būt nevēlamas blaknes, sākot no dažādu veidu sāpēm līdz pat fibrozei, kad orgānos sāk veidoties rētaudi. Par laimi, alternatīvajā medicīnā ir daudz līdzekļu pret migrēnu.

Vislabāk būtu sadarboties ar pieredzējušu ārstu, kas palīdzēs noteikt, kas izraisa migrēnu, un tad izstrādās personalizētu ārstēšanas plānu. Savukārt mēs piedāvājam visaptverošu ārstniecības metožu pārskatu.

Atrast vainīgo pārtikas produktu

Ar migrēnu tiek saistīti atsevišķi produkti un dzērieni, it īpaši siers, piens, šokolāde, sarkanvīns un alus. Tajos esošās ķīmiskās vielas, piemēram, tiramīns, feniletilamīns, tirozīns, mononātrija glutamāts, aspartāms, kofeīns, sulfīti, nitrāti un histamīns, var izraisīt migrēnas lēkmes. 

Ieviesiet uztura dienasgrāmatu, kas palīdzēs konstatēt iespējamos pārtikas produktus, kas izraisa migrēnas lēkmes, un tad izslēdziet šos produktus no uztura vismaz uz trim mēnešiem, lai pavērotu, vai pašsajūta mainās. Kādā pētījumā par bērniem, kam bija migrēna, izslēgšanas diēta palīdzēja pilnībā no tās atbrīvoties gandrīz 93 % pacientu. 

Papildiniet uzturu

Šie uztura bagātinātāji var palīdzēt samazināt migrēnas simptomus.

Magnijs. Pastāv saistība starp magnija trūkumu organismā un migrēnu, un, papildus lietojot šo minerālvielu, iespējams padarīt migrēnas lēkmes retākas. 

Ieteicamā deva: 360–600 mg dienā.

Koenzīms Q10. Šis vitamīnam līdzīgais antioksidants atrodams ikvienā cilvēka šūnā, tomēr tiem, kas cieš no migrēnas, tā līmenis mēdz būtu pazemināts. Saskaņā ar nesen veiktu sešu pētījumu pārskatu, lietojot koenzīmu Q10 papildus, iespējams samazināt migrēnas lēkmju biežumu un stiprumu. 

Ieteicamā deva: 100 mg ubikvinola (organismam piemērota koenzīma Q10 forma) trīs reizes dienā.

B2 vitamīns. Vairāki pētījumi demonstrē, ka šis vitamīns, ko dēvē arī par riboflavīnu, var samazināt migrēnas lēkmju biežumu un ilgumu. 

Ieteicamā deva: 400 mg dienā.

5-HTP. Šī dabā satopamā aminoskābe varētu būt tikpat efektīva kā migrēnas ārstēšanā izmantotais medikaments metisergīds. Kāds pētījums liecina, ka ar abiem šiem līdzekļiem aptuveni 70 % pētījuma dalībnieku panākta būtiska pašsajūtas uzlabošanās. Taču pētnieki atzīst, ka 5-HTP efektīvi samazina migrēnas lēkmes intensitāti un ilgumu, ne biežumu. 

Ieteicamā dienas deva: 200–600 mg dienā.

Omega 3 taukskābes. Pierādījumi liecina, ka šīs noderīgās taukskābes, ko satur zivju eļļa, var samazināt migrēnas lēkmju ilgumu, taču – ne biežumu un intensitāti. 

Ieteicamā dienas deva: pamēģiniet līdzekli, kas satur vairāk nekā 2000 mg EPA un DHA vienā tējkarotē.

Pievērsieties jogai

Pētījumi rāda, ka joga migrēnas samazināšanā ir vienlīdz labi izmantojama gan kā papildu terapija, gan patstāvīga terapija. Joga var palīdzēt samazināt migrēnas lēkmju biežumu un intensitāti, kā arī trauksmi un depresiju. 

Atvēliet laiku meditācijai

Labvēlīgi uz tiem, kas cieš no migrēnas un citu veidu galvassāpēm, iedarbojas apzinātības meditācija, kuras laikā klusi sēž un koncentrējas uz domām, elpošanu un savām sajūtām. Tas varētu būt tāpēc, ka meditācija samazina stresu, kas, kā labi zināms, izraisa migrēnas lēkmes un var būt viens no faktoriem, kas ierosina pašu slimību. Youtube ir pieejami daudzi meditācijas bezmaksas video, kas palīdzēs to apgūt.

Pamēģiniet ketodiētu

Aizvien vairāk pētījumos gūtu pierādījumu liecina, ka ketogēnā diēta (daudz taukvielu, maz ogļhidrātu) var būt efektīvs profilaktisks līdzeklis pret migrēnu, jo šādi var atjaunot smadzeņu kairināmību un vielmaiņu, kā arī samazināt “neiroiekaisumu”. 

Kādā pētījumā, kurā piedalījās cilvēki ar lieko svaru un migrēnu, mazkaloriju ketogēnā diēta (salīdzinājumā ar mazkaloriju neketogēno diētu) jau pēc viena mēneša samazināja migrēnas lēkmju biežumu. 

Vairāk sportojiet

Pierādīts, ka fiziskās aktivitātes ir noderīgs līdzeklis migrēnas novēršanā. Īpaši efektīvi šajā ziņā ir augstas intensitātes intervālie treniņi, kad intensīvus vingrinājumus veic pamīšus ar mazāk intensīviem. Kad pētnieki salīdzināja efektu, kādu nodrošina augstas intensitātes intervālais treniņš divas reizes nedēļā un mērenas slodzes nepārtraukts treniņš, viņi konstatēja, ka intervālajam treniņam bija vislabākie rezultāti un tas ļāva būtiski samazināt migrēnas dienu skaitu. 

Internetā ir pieejamas dažādas intervālo treniņu programmas, tomēr paturiet prātā, ka dažiem cilvēkiem tieši fiziskās aktivitātes var izraisīt migrēnu.

Pamēģiniet ārstniecības augus

Bastarda tūsklape (Petasites hybridus). Standartizēts šā ārstniecības auga ekstrakts var būtiski samazināt migrēnas lēkmju biežumu. 

Ieteicamā dienas deva: 75 mg standartizēta ekstrakta, kas satur vismaz 15 % petazīna (galvenā aktīvā viela) divas reizes dienā.

Meiteņu zeltpīpenīte (Tanacetum parthenium). Vairāki pētījumi demonstrē, ka šis augs ir ļoti efektīvs līdzeklis pret migrēnu. Kādā pētījumā konstatēja, ka tas samazina sāpju intensitāti, kā arī migrēnai raksturīgo simptomu smagumu, piemēram, vemšanu, nelabumu un jutīgumu pret troksni un gaismu. 

Ieteicamā deva: herbālists Meilīrs Džeimss (Meilyr James) rekomendē lietot 5–10 pilienus 1:3 tinktūras dienā. Tinktūru var atšķaidīt ar nelielu daudzumu ūdens. Var arī katru dienu apēst vienu ēdamkaroti svaigi sakapātu auga lapu.

Ingvers. Lietots pulvera formā, ingvers varētu tikpat efektīvi samazināt galvassāpju simptomus kā migrēnas medikaments sumatriptāns, bet tam ir mazāk blakņu. 

Ieteicamā deva: sekojiet norādēm uz produkta iepakojuma vai pagatavojiet pēc šajā rakstā norādītās receptes.