foto: unsplash.com
Esi noguris? 3 iemesli, kāpēc Tev papildus jāuzņem magnijs
Esi vesels
2022. gada 7. jūnijs, 05:00

Esi noguris? 3 iemesli, kāpēc Tev papildus jāuzņem magnijs

Jauns.lv

Nogurums, nespēks, muskuļu sāpes, stress un depresija - ar to mūsdienās sastopas teju katrs. Aizņemtais un aktīvais dzīvesveids atstāj būtiskas sekas uz mūsu labsajūtu, taču, nereti, patiesais iemesls ir pavisam cits - magnija deficīts. Tieši iepriekš minētie simptomi ir pirmās magnija deficīta pazīmes, ko nedrīkst atstāt bez ievērības.

Magnijs ir viens no svarīgākajiem minerāliem cilvēka organismā. Tas piedalās dažādos bioķīmiskos procesos, stiprina muskuļu un nervu sistēmu, kā arī uzlabo sirdsdarbību un vairo enerģiju.

Magniju ikdienā ieteicams uzņemt ar uzturu (ēd vairāk riekstus, sēklas, pilngraudu produktus un zaļos salātus). Tāpat, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, vari izvēlēties kādu no uztura bagātinātājiem. Magnijs ir pieejams dažādās formās un savienojumos, tāpēc vienmēr rūpīgi izlasi produktu sastāvu. Ņem vērā, ka magnija citrāts organismā uzsūcas labāk, nekā, piemēram, magnijs, kas iegūts no neorganiskiem sāļiem.

Magnijs palīdz atkopties pēc fiziskās slodzes

Trešdaļa no organismā esošā magnija uzkrājas sirds un skeleta muskuļos. Tāpēc, ja regulāri nodarbojies ar sportu vai darbs ir saistīts ar lielu fizisku piepūli, ir nozīmīgi papildus uzņemt magniju. Pietiekams magnija daudzums organismā palīdz novērst muskuļu sasprindzinājumu, krampjus un spazmas. Tāpat tas palīdzēs muskuļiem strādāt efektīvāk un pēc treniņiem atkopties ātrāk.

Magnijs palīdz novērst nogurumu un vājumu

Magnijam piemīt relaksējošas īpašības, kas saistītas ar muskuļu un nervu sistēmu. Tāpat organismam tas ir nepieciešams enerģijas ražošanai. Uzņemot pietiekamu magnija daudzumu uzlabojas miega kvalitāte un vairojas enerģija, kas uzlabo cilvēka vispārējo labsajūtu. Hronisks nogurums un vājums ir vienas no pirmajām pazīmēm, kas liecina par magnija deficītu, tāpēc ir vērts pārrunāt to ar savu ārstu.

Magnijs palīdz rūpēties par mentālo veselību

Magnijs kopā ar kalciju, rūpējas par normālu nervu sistēmas darbību, kā arī palīdz vadīt nervu impulsus. Tas ir nozīmīgi darbā un mācību procesā, kā arī cīņā pret stresu, trauksmi un depresiju. Magnija trūkums var izraisīt arī citas neiroloģiskas saslimšanas, piemēram, migrēnu, tāpēc magnija papildus uzņemšana ir nozīmīga tiem, kas regulāri sastopas ar spēcīgām un neizskaidrojamām galvassāpēm.