foto: Shutterstock
"Kas man palīdzēja tikt vaļā no ekzēmas.." - pieredze, kas var noderēt
2022. gada 14. maijs, 06:00

"Kas man palīdzēja tikt vaļā no ekzēmas.." - pieredze, kas var noderēt

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Naturopātei Rebekai Boneto ekzēma ir kaut kas vairāk par ādas slimību, no kuras viņa veiksmīgi atbrīvojusies saviem spēkiem. Lielāko daļu savas bērnības, pusaudža gadu un agrīnos divdesmit Rebeka Boneto bija pārklāta ar ekzēmu – sarkanu, iekaisušu un niezošu ādu, kas pie mazākā pieskāriena vai kustības plaisāja. Nieze bija nepārejoša un tik spēcīga, ka viņa nespēja beigt kasīties, atstājot aiz sevis ādas plēkšņu pēdas.

Neskaitāmi krēmi un ziedes, kā arī ādas mitrinātāji, ko viņai parakstīja ārsti, daudz neko nelīdzēja, tikai padarīja viņas baltās drēbes un palagus dzeltenus, un tomēr lielāko daļu savas dzīves viņa bija atkarīga no šiem krēmiem, krītot pat panikā, kad farmācijas uzņēmums nolēma mainīt formulu produktam, ko viņa lietoja.

“Ekzēma lielā mērā definēja to, kas es biju,” Rebeka stāsta.

Cīņa ar ekzēmu visa mūža garumā un arī tas, ka bija jāredz, ka vecāki vairs nezina, kā viņai palīdzēt, bija iemesls, kāpēc Rebeka pēc trīsdesmit gadu vecuma nolēma pamest biznesa analītiķes karjeru un kļūt par dziedinoša uztura speciālisti un naturopāti, un koncentrēt uzmanību uz to, kā palīdzēt cilvēkiem ar ekzēmu, it īpaši bērniem un viņu vecākiem.

“Es gribēju palīdzēt citiem vecākiem, lai viņu bērniem nebūtu jāpiedzīvo tas, ko piedzīvoju es,” viņa stāsta.

Rebeka ir pārstājusi lietot ārstu parakstītos krēmus un mitrinātājus un nedomā to atsākt. Viņai nav niezes, un āda ir gluda un tīra. Ik pa laikam pēc lielāka stresa parādās nelieli ekzēmas izsitumi, “bet tas tiešām ir tikai uz pirkstu galiem un pēdām” – viņa stāsta. Un viņa zina, kas ir jādara, lai apkarotu ekzēmu.

Mācīšanās mūža garumā

Pagrieziena brīdis Rebekas dzīvē bija lēmums atgriezties skolā, lai mācītos uztura zinātni un biomedicīnu. Viņa gribēja izprast ekzēmu, nevis tikai ar to sadzīvot. Rebeka iestājās Londonas Naturopātiskās medicīnas koledžā (CNM) un pēc četriem studiju gadiem tagad ir ne tikai kvalificēta dziedinoša uztura un naturopātiskās medicīnas speciāliste, bet arī pati ir pilnībā mainījusi savu veselību.

“Es sapratu, ka ekzēma nav ādas slimība,” Rebeka saka. “Tā ir zīme, ka organisms cīnās ar iekšķīgu problēmu, un mums ir jāliek uzsvars uz atbalstu organismam no iekšienes, nevis jāmēģina apslāpēt simptomus.”

Tiklīdz viņa sāka pētīt slimības cēloņus, kas varēja izraisīt ekzēmu vai to provocēt, piemēram, stress, toksīni organismā un iekaisums, un sāka risināt problēmas ar uzturu, dzīvesveidu un ārstniecības augiem, Rebeka pakāpeniski konstatēja, ka āda un vispārējā veselība ir uzlabojusies. “Nebija vienas lietas, kas visu mainīja,” Rebeka saka. “Tās bija vairākas pārmaiņas, ko pakāpeniski ieviesu savā dzīvē.”

Tā ir holistiskā pieeja, ko Rebeka tagad izmanto, lai palīdzētu salikt kopā savu pacientu slimības puzli, un ar nelielām, bet nozīmīgām pārmaiņām ilgtermiņā risina cilvēka pamatproblēmas ķermenī un arī prātā.

Stresa faktors

Viens no faktoriem, kas, pēc Rebekas domām, ir veicinājis saslimšanu ar ekzēmu, ir stress, ko viņa jau bērnībā pārņēma no saviem vecākiem, un arī pašas ekzēmas izraisītais stress.

Patiesībā ir daudz pētījumu, kas demonstrē ekzēmas saistību ar psiholoģisko stresu, un pētījumi rāda, ka stress var negatīvi ietekmēt ādas aizsargbarjeras funkciju un izprovocēt to, ka imunitāte izraisa alerģiju. Stress var arī veicināt iekaisumu citviet organismā, un ekzēmu bieži vien klasificē kā iekaisīgu slimību. Šā iemesla dēļ Rebekas ekzēmas programma viņas gados jaunajiem klientiem ietver arī emocionālu atbalstu viņu vecākiem, jo nepieciešams samazināt stresu ģimenē. Rebeka iesaka arī citas stresu samazinošas aktivitātes, piemēram, iet visiem kopā dabā, nodarboties ar jogu vai citām mierīgām fiziskajām aktivitātēm.

“Joga un meditācija man patiešām palīdzēja,” Rebeka stāsta. “Es bieži iesaku vadīto meditāciju Youtube vai jogu ar instruktori Adrianu Mišleri (Adriene Mishler), kas skatāma bezmaksas videokanālā Yoga With Adriene.”

Svarīgi arī panākt domāšanas maiņu, un tieši tādēļ Rebeka cenšas izglītot vecākus par to, kas ir ekzēma, iedrošinot viņus attiekties pret to kā pret kontrolējamu un pārvaramu parādību.

“Dažiem maniem klientiem nebija nepieciešama tālāka iejaukšanās, tikai domāšanas maiņa,” Rebeka saka. Panākot to, ka vecāki ir mierīgāki un pozitīvāki, bija iespējams būtiski uzlabot arī bērnu ādas stāvokli.

Dažkārt tomēr stresu nav tik vienkārši samazināt, un tādā gadījumā Rebeka iesaka papildus lietot ārstniecības augus, piemēram, ašvagandu, labi zināmu ājurvēdas līdzekli, kam ir pierādīta stresu un trauksmi samazinoša iedarbība. 3

“Ašvaganda iedarbojas ļoti nomierinoši,” Rebeka saka. “Tā veicina virsnieru dziedzeru darbību, ko var negatīvi ietekmēt hronisks stress un ilgstoša steroīdu lietošana. Virsnieru dziedzeri ir mazi orgāni, kas izvietoti nieru virspusē un kam ir ļoti liela nozīme organisma reakcijā uz stresu.”

Šāda parādība ir tipiska vairākiem Rebekas klientiem, piemēram, četrgadīgajam Maksam, kam kopš sešu mēnešu vecuma ārīgi lietoti steroīdi, lai ārstētu smagu ekzēmas formu, un kura mātei Stārai ir grūti tikt galā ar šo slimību.

Rebeka ieteica lietot ārstniecības augu tinktūras, piemēram, ašvagandu, lai stimulētu virsnieru dziedzeru darbību, un rekomendēja paņēmienus, kā visai ģimenei samazināt stresu, piemēram, doties pastaigās svaigā gaisā un rakstīt pateicības dienasgrāmatu, kā arī minēja dažas vēlamās uztura izmaiņas, piemēram, atteikšanos no glutēna un piena produktiem.

Pēc dažiem mēnešiem Stāra konstatēja, ka viņas dēla āda bija būtiski uzlabojusies. “Viņš ir vislaimīgākais puisītis pasaulē,” Stāra teica.

Detoksa nozīme

Vēl viens svarīgs Rebekas pieejas elements ekzēmas ārstēšanā ir detoksikācija. “Āda ir vislielākais detoksikācijas orgāns,” Rebeka atgādina. “Ja organisms nespēj tikt galā ar lieko, izvadot to ar ekskrementiem, urīnu vai sviedriem, tad sāks izvadīt atkritumvielas caur ādu.”

Rebeka pamanīja, ka arī viņai ekzēma pastiprinājās tad, kad pasliktinājās viņas uzturs, piemēram, pusaudžu vecumā, kad viņa dzēra un ēda neveselīgus produktus. Šajā laikā viņa mocījās arī ar citām veselības problēmām, piemēram, hronisku tonsilītu, kā arī ausu un urīnceļu iekaisumiem.

Pēc apmācību iziešanas Naturopātiskās medicīnas koledžā Rebeka saprata, ka viņas organisms cīnījās, lai atbrīvotos no toksīniem, un viņa nelietoja uzturā vērtīgus produktus, kas palīdzētu to veikt efektīvāk. Līdzko Rebeka nomainīja diētu un iekļāva daudz un dažādus uzturvielām bagātīgus produktus, piemēram, augļus un dārzeņus, kas satur daudz šķiedrvielu, kuras palīdz piesaistīt toksīnus un tos izvadīt, kā arī izvairījās no cukura un neveselīgas pārtikas, kas noslogoja organismu, rezultāti bija acīmredzami.

Rebeka tagad saviem klientiem izstrādā individuāli piemērotu detoksikācijas plānu, pamatojoties uz viņu simptomiem un apstākļiem, kas var būt kā nelielas pārmaiņas, piemēram, sākt katru rītu ar attīrošu krūzi silta ūdens ar citrona sulu, līdz pat “sulu kūrēm”, kuru laikā no rīta tiek dzertas tikai svaigas sulas, bet vēlāk pēcpusdienā seko vegāna maltīte.

Rebeka iesaka arī dažas dzīvesveida pārmaiņas, kas palīdzētu samazināt ķīmisko vielu nonākšanu organismā, piemēram, dzert tikai filtrētu ūdeni, cik vien iespējams, ēst bioloģiski audzētus produktus, gatavojot ēdienu, nelietot alumīnija traukus un foliju, kā arī izmantot dabīgus personīgās higiēnas līdzekļus. Kā viņa saka, mērķis ir panākt, lai no organisma izvadītu vairāk toksīnu, nekā uzņem, un, lai to panāktu, ir nepieciešams veikt daudz nelielu izmaiņu diētā un dzīvesveidā.

Rebeka bieži rekomendē ārstniecības augu tējas, ko izstrādājis detoksa speciālists Dr. Roberts Morss, pie kā viņa mācījusies divus gadus, piemēram, Heal All Tea, kas satur organismu attīrošus un nomierinošus augus kā baltā ozola mizu, plantāna lapas, melnos valriekstus, diždadža sakni un altejas sakni. Šī tēja kopā ar citiem Rebekas ieteikumiem sevišķi palīdzēja Rutei Holroidai, kura ar ekzēmu slimo visu mūžu un nav varējusi tikt galā ar ārīgi lietojamo steroīdu atcelšanas sindromu – apsārtušu, niezošu un dedzinošu ādu. Šādas sūdzības var parādīties pēc tam, kad pārtrauc izmantot ārīgi lietojamos steroīdos līdzekļus, vai arī starp ārstēšanās kursiem.

“Esmu strādājusi ar Rebeku tikai trīs mēnešus,” Rute stāsta, “bet man āda lobās mazāk un nav vairs tik sausa. Man vairs nav jātērē vairākas stundas ādas plēkšņu uzsūkšanai.”

Rute arī konstatējusi, ka ir mainījies miegs. “Līdz tam naktī nogulēju tikai vienu vai divas stundas, jo nepārtraukti modos karstuma viļņu dēļ. Tas ir pārgājis,” viņa atzīst.

Rute arī ievēro pretiekaisuma diētu, kas ir vēl viena svarīga Rebekas ekzēmas ārstēšanas plāna daļa. Lai gan Rebekai nepatīk noteikt vai liegt kaut ko šajā sakarā, viņa parasti virza klientus uz vegānu diētu, kurā neietilpst piena produkti un graudi.

“Ideja ir visu iespējami vienkāršot un atslogot gremošanas sistēmu,” viņa stāsta. “Gan glutēns, gan piena produkti tiek saistīti ar ekzēmas uzliesmojumiem, un arī graudi var izraisīt iekaisumu zarnu traktā.”

Rebeka nevis koncentrējas uz to, kas pacientiem būtu jāizslēdz no uztura, bet dod priekšroku klientu izglītošanai par garšīgiem un uztura ziņā vērtīgiem produktiem, kas viņiem būtu jālieto, un stāsta, kādēļ tie būtu ieteicami viņu ādai.

“Cilvēki var tikt pie labas veselības tikai tad, kad saprot, kas viņiem ir jādara un kāpēc,” Rebeka saka.

Tas attiecas arī uz Rebeku pašu. Veltot laiku, lai saprastu visus “kāpēc” par savu ekzēmu, viņa beidzot ir ieguvusi tādu ādu, par kādu vienmēr sapņojusi. Tagad viņai ir 500 klientu, un klāt nāk jauni, un viņa ir sajūsmā par to, ka var izmantot savas zināšanas, lai palīdzētu citiem mīlēt savu ādu.